Loods 13 baalt van afgesloten hek bij Rensenpark in Emmen: ‘Moet weg of permanent open’

Loods 13 in het voormalige Aziëhuis van het oude dierenpark te Emmen Foto: NDC Mediagroep

Wat aanvoelde als pure euforie, is langzaam maar zeker in een nachtmerrie veranderd voor Loods 13. Vorig jaar maart nam de theaterschool zijn intrek in het voormalige Aziëhuis in het Rensenpark (de voormalige dierentuin). Anderhalf jaar later is er vooral sprake van frustratie.

Onenigheden met de parkhandhaving over het afsluiten van het toegangshek, parkeren en laden en lossen zijn de voornaamste oorzaken van alle frustratie. ,,We zijn een beetje klaar met al het gedoe”, aldus artistiek leider Eva Wortmann. ,,We kunnen zo niet functioneren op deze plek.”

Zo komt het meer dan eens voor dat het toegangshek achter de theaterschool, dat het park van de Minister Kanstraat scheidt, wordt afgesloten terwijl er nog leerlingen en docenten aan de slag zijn. ,,Ondanks dat we hier afspraken over gemaakt hebben met de parkwacht en de buurman die naast de entree woont. Hij heeft ook een sleutel. Vaak doet hij dat zomaar op eigen houtje.”

In het geval van calamiteiten betekent dit dat brandweer of ambulance niet bij Loods 13 kunnen komen. Een soortgelijke ervaring heeft ze met de parkwacht. Bij repetities voor of bij het pand komen handhavers langs om te zeggen dat dit niet kan. Ook spreekt de parkwacht de medewerkers aan als er auto’s geparkeerd staan bij het pand. ,,Terwijl dit bij Toolbox (een ander initiatief in het park) gewoond gedoogd wordt.”

Boetes

De theaterschool ervaart ook problemen met laden en lossen. ,,Wellicht wat naïef van mij, maar ik dacht dat dit gewoon was toegestaan op deze plek. Als het echter langer dan 11 minuten duurt, wat al snel het geval is, dan krijg je een boete.” Inmiddels heeft Loods 13 al 30 prenten ontvangen, samen goed voor een bedrag van 2800 euro. Wortmann vecht deze boetes aan bij de kantonrechter.

Onlangs liepen de gemoederen met de buurman hoog op over deze zaken. ,,Een van de buren heeft een docent bedreigd. Het hek ging veel te laat op slot, vond hij. Nee, ik heb geen aangifte gedaan. Ik ben een beetje klaar met het gevecht en de negativiteit die er mee gepaard gaat.” Volgens Wortmann zijn er talloze gesprekken geweest met wethouders, buren, beleidsambtenaren en de parkwacht. Maar de problemen blijven.

Weggaan uit het Rensenpark is voor Wortmann in ieder geval geen optie. ,,Dan houdt het voor ons op wat Emmen betreft. Dat is niet wat ik wil.” Voor haar is er maar een oplossing: het hek weg of permanent open.

Veiligheid

De achterburen van Loods 13, Fokko Speelman en Reina Lubbers, beamen de onenigheid die er bestaat tussen hun en het jeugdtheater. De twee hebben een sleutel omdat hun garage alleen van via het paadje achter het hekwerk bereikbaar is.

Speelman:, ,Soms doe ik ‘s avonds inderdaad het hek op slot”, aldus Speelman. In de avonduren lopen er ook wel eens ongure types rond in de buurt die zich ook ophouden op de toegangsweg richting park en Loods 13, zegt hij. ,,Dat sluit ik af, puur vanwege de veiligheid.” Reden ook waarom het hek moet blijven, aldus Speelman.

Verder wijst hij er op dat de medewerkers van Loods 13 zelf over sleutels beschikken. ,,Dus als het dicht zit, kunnen ze hem zelf open weer openen en sluiten. Hulpdiensten beschikken ook over een loper, dus brandweer en ambulance kunnen gewoon het terrein op.” Verder ontkent hij bedreigingen te hebben geuit richting een van de medewerkers. ,,Een pure leugen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu