Lubbersen en Kroeze maken kunstwerk bij nieuwe rotonde in Emmer wijk Bargeres

Het winnende ontwerp van Dick Lubbersen en Ellen Kroeze, die samenwerken in het Emmer atelier Helderrood. Foto: DvhN

De kunstenaars Dick Lubbersen en Ellen Kroeze uit Emmen mogen het kunstwerk maken dat in het midden van een grote nieuwe rotonde in de Emmer wijk Bargeres wordt geplaatst. Dit heeft het stel te horen gekregen van het bestuur van de wijkvereniging.

Het gaat om de rotonde bij de entree van Bargeres, aan de kant van McDonald’s. Tot vorig jaar lag daar een Y-splitsing waar relatief veel botsingen en bijna-ongelukken gebeurden. Het bestuur van de wijkvereniging leek het een goed idee om in de rotonde een kunstwerk te plaatsen, om de mensen als het ware welkom te heten in de wijk.

Hier ben ik thuis 1 en 2 en de hond Grabber

De plaatselijke kunstenaars Dick Lubbersen, Ellen Kroeze en Myrte van Dijk werden gevraagd om met een ontwerp te komen. Lubbersen en Kroeze dienden samen twee ontwerpen in, Hier ben in thuis 1 en Hier ben ik thuis 2.

Het eerste ontwerp betreft een lijnen- en vlakkenspel met karakteristieke vormen die voorkomen in de wijk, het tweede ontwerp gaat uit van een huiselijk tafereel met een eettafel met stoelen, een lekkere luie stoel of bank en een schemerlamp.

Myrte van Dijk maakte een ontwerp in de vorm van een hond, die zij Grabber noemt. Het betonnen dier, dat qua profiel de vorm heeft van de Brinkenweg, begroet symbolisch iedereen die Bargeres binnen komt. De hond draagt een muts, om de huiselijkheid te benadrukken.

Herkenbare uitstraling, hufterproof en natuurlijke materialen

In augustus konden wijkbewoners een week lang hun voorkeur aangeven. Ellen Kroeze is blij dat zij en Lubbersen het kunstwerk mogen maken. ,,Een heel leuke en uitdagende klus.’’ Van Dijk: ,,Ik had mijn ontwerp graag uitgevoerd. Dat gaat helaas niet door. De felicitaties uiteraard voor Dick en Ellen.’’ Van Dijk heeft begrepen dat 201 wijkbewoners een stem hebben uitgebracht.

Het kunstwerk moet aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo moet het een herkenbare uitstraling hebben, hufterproof zijn en van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Uiteraard mag het kunstwerk niet voor verkeersonveilige situaties zorgen.

Plaatsing rond de jaarwisseling

Het winnende ontwerp wordt een kunstwerk van stoere en robuuste materialen, zoals hout en (corten)staal. De wijkvereniging stelt er 22.000 euro voor beschikbaar. Hier moet ook de plaatsing van worden betaald. De verwachting is dat het kunstwerk rond de komende jaarwisseling in de rotonde kan worden gezet.

Nieuws

Meest gelezen

menu