Luchthaven Eelde doet aangifte van vernieling door boeren

Boeren bij Groningen Airport Eelde. Foto: DVHN

Groningen Airport Eelde doet aangifte van vernieling door boeren, vanwege vernielingen in de nacht van donderdag op vrijdag.

Een aantal boeren forceerden na afloop van een demonstratie bij de luchthaven een hek aan de achterzijde van het vliegveld. Zo’n twintig tractoren reden een ritje over de start- en landingsbaan. Daarbij werd een lamp van de baanverlichting vernield, volgens een woordvoerder van de luchthaven.

De demonstratie was onderdeel van een landelijk protest tegen een maatregel van landbouwminister Carola Schouten om de stikstofuitstoot door de veehouderij terug te dringen.

De Tweede Kamer debatteerde gisteravond over een voorstel boeren te verplichten ander voer voor koeien met een lager eiwitgehalte te gebruiken.

Zestig tractoren

Zo’n zestig tractoren met landbouwers trokken donderdagavond naar de luchthaven van Eelde en parkeerden de grote landbouwvoertuigen voor de vertrekhal. ,,Dat verliep heel gemoedelijk”, aldus de woordvoerder. Onder politiebegeleiding vertrokken de boeren rond half twaalf van de luchthaven.

Een aantal boeren besloot daarna de actie voort de zetten. ,,Een medewerker van zag ze ineens op de landingsbaan rijden. Dat kan niet. Het vliegveld moet dag en nacht beschikbaar zijn voor donorvluchten voor het UMCG en de traumaheli moet kunnen uitrukken”, aldus de woordvoerder. De traumaheli is op Groningen Airport Eelde gestationeerd.

De boeren voerden op diverse plekken actie, onder meer in de stad Groningen en bij Spier.

Nieuws

Meest gelezen

menu