Luchthaven Eelde stevent af op verlies van 2 miljoen euro

Groningen Airport Eelde vervoerde dit jaar minder passagiers. Foto archief DvhN

Groningen Airport Eelde heeft afgelopen half jaar ruim een miljoen euro verlies geleden. Eind dit jaar verwacht de luchthaven uit te komen op een tekort van twee miljoen.

De directie schrijft in een brief aan de aandeelhouders dat de coronacrisis de luchthaven dieper in de rode cijfers heeft gedrukt. Het uitvallen van vakantievluchten en verdwijnen van lijnvluchten naar Londen en Kopenhagen zijn daar debet aan.

Er zijn in het eerste half jaar van 2020 slechts 12.609 passagiers vervoerd, waar er ruim 70.000 waren begroot. GAE kreeg bijna 9 ton minder aan havengeld binnen.

Begroot

De luchthaven had voor dit jaar een tekort begroot van 1,3 miljoen euro en dat dreigt nu bijna 7 ton hoger uit te vallen. Het tekort wordt aangevuld uit de liquide middelen van GAE, die daardoor onder druk komen te staan. In de loop van 2021 verwacht de luchthaven financiële steun nodig te hebben.

Momenteel liggen alle vakantie vluchten vanaf Eelde stil. Nu de coronabesmettingen in Europa toenemen is het onzeker of het vluchtschema voor komende winter uitgevoerd kan worden.

Het aantal lesvluchten van met name de KLM Flight Academy nam vanaf mei wel toe. Dat kwam omdat dat de vliegschool fuseerde met de Martinair vliegschool op Lelystad en de twaalf lestoestellen op Eelde werden gestationeerd.

Toekomstscenario’s

De directie van de luchthaven heeft meerdere toekomstscenario’s voor Groningen Airport Eelde uitgewerkt. Die worden dinsdag gepresenteerd aan de Provinciale Staten van Groningen en Drenthe en de gemeenteraden van Assen en Tynaarlo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu