Luchtwachttoren Schoonebeek: De Russen kwamen niet, maar vandalen wel. En ze weten het monument steeds beter te vinden. 'In- en intriest. Wat bezielt dit soort figuren?'

De monumentale luchtwachttoren in Schoonebeek wordt in toenemende mate geteisterd door vandalen. Ze maken prikkeldraad kapot, plassen er tegenaan, vernielen zitbankjes en klimmen er zelfs van de buitenkant tegenop.

De in 1954 gebouwde luchtwachttoren in Schoonebeek vlak voor het einde van de restauratie. Het bouwwerk verrees om laag overkomende vliegtuigen uit de Sovjet- Unie op te kunnen merken.

De in 1954 gebouwde luchtwachttoren in Schoonebeek vlak voor het einde van de restauratie. Het bouwwerk verrees om laag overkomende vliegtuigen uit de Sovjet- Unie op te kunnen merken. Foto: DvhN

De ruim 10 meter hoge luchtwachttoren is een bijzonder monument uit de Koude Oorlog. Het gevaarte verrees in 1954 om laag overkomende vliegtuigen uit de Sovjet-Unie te kunnen opmerken. In opdracht van het Korps Luchtvaart Dienst (KLD) werden in Nederland circa 140 van dit soort torens gebouwd.

Nieuws

menu