Lugubere aanblik: zo ging het eraan toe bij het ongeluk met de varkens op de N33

Het was een vreemde aanblik. Terwijl tientallen varkens stonden te grazen in de berm van de autoweg N33 tussen Gieten en Rolde, vochten hun soortgenoten donderdag voor hun leven in een gekantelde veewagen.

Een luguber beeld: de vrachtwagen met 140 varkens kantelde. Een deel overleefde het niet.

Een luguber beeld: de vrachtwagen met 140 varkens kantelde. Een deel overleefde het niet. Foto: Van Oost Media

De blauwwitte aanhanger van de veewagen van Schonewille Transporten uit Nieuw Balinge kantelt donderdagmorgen op de N33 tussen Anderen en Eext. De twee compartimenten van de aanhanger, volgeladen met varkens uit Veendam, scheurt open.

Meerdere dieren belanden op de weg. Enkele beesten laten het leven, ze liggen dood op het wegdek en bij de aanhanger die tegen de vangrail ligt. Zo’n twintig varkens zoeken de vrijheid op en lopen de berm in om van het hoge gras te eten. Een deel zit nog bekneld in de aanhanger.

Chauffeur ongedeerd

Het is een luguber gezicht. De chauffeur van de veewagen heeft geen verwondingen opgelopen en probeert met brandweermensen de beknelde varkens met stevige banden uit de vernielde aanhanger te trekken.

Van het gekrijs, draait je maag om. Het lijkt meer stress dan pijn, want eenmaal bevrijd lopen de varkens gelijk naar hun soortgenoten in de berm en zijn ze rustig. Enkele liggen er ogenschijnlijk tevreden bij, anderen wroeten met geknor de berm om tot een modderpoel.

Maar er is groot leed onder de varkens in de berm. Gewaarschuwde dierenartsen uit Gieten, Veendam en Assen zien varkens met gebroken poten en andere ernstige verwondingen. Ze verlossen negen varkens ter plekke uit hun lijden. Een verschrikkelijke klus.

Nieuwe veewagen

Ondertussen is Schonewille met een nieuwe veewagen met aanhanger gearriveerd. Met hulp van brandweer en politie worden de niet gewonde varkens een voor een de laadruimten ingedreven. Zeven varkens lopen nog vrij rond in de bermsloot. Ze worden bij elkaar gedreven en met spanbanden trekken brandweerlieden ze uit de sloot en duwen ze richting de veewagen. De varkens gaan alsnog naar het slachthuis, waar deze ochtend op naar weg waren.

Dan blijkt ook de ellende in de gekantelde wagen. Brandweermannen slepen een groot aantal doodgedrukte varkens uit de aanhanger en leggen de dierenlijken in de berm. Daar liggen ze, roerloos op een rijtje.

Oorzaak ongeval niet duidelijk

Hoe de aanhanger kon kantelen is nog niet duidelijk. De politie doet daar onderzoek naar. Het ongeval zorgt voor een lange file op de autoweg. De politie sluit alle vier rijstroken van de N33 in beide richtingen af.

De personenauto’s in de file mogen keren op de weg en worden teruggeleid naar het verkeersplein Gieten. Vrachtwagens blijven staan, want die hebben te weinig ruimte om te keren. Later in de middag gaat de N33 weer open.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie
menu