Luistersteen in Meppel vertelt het verhaal van Duits oorlogsslachtoffer Anneliese Lehrmann

Burgemeester Richard Korteland en Patric van Aalderen onthullen de Luistersteen. Rechts Wim Sagel, initiatiefnemer van het monument. Foto: Gerrit Boer

In Meppel is vrijdag een luistersteen onthuld die het verhaal vertelt van het Duitse oorlogsslachtoffer Anneliese Lehrmann. De steen, onderdeel van Liberation Route Europe, draait vooral om de herinnering.

„Anneliese Lehrmann was een meisje dat even verderop werkte. Ze werd getroffen door een kogel en was op slag dood”, vertelt Wim Sagel, initiatiefnemer van het monument.

Sagel is een van de mensen die deze vrijdag bij café la Porte in Meppel staat om de onthulling van de luistersteen bij te wonen. De steen vertelt het verhaal van het station in Meppel, dat door geallieerden werd gebombardeerd op 13 april 1945. Tijdens de strijd voor de bevrijding kwamen twintig reizigers om het leven en raakten velen gewond. Eén van die overleden reizigers was het Duitse meisje Anneliese Lehrmann.

Geen herdenking, maar een herinnering

„Twintig jaar geleden hadden we deze steen niet kunnen plaatsen, toen hadden we nog een ander beeld van de oorlog. De ene helft van ons volk was goed en de andere helft was fout.” Inmiddels weten we volgens Sagel wel beter. „99 procent van de mensen ging gewoon naar school of naar het werk. Een aantal mensen niet, die gingen dan in het verzet en een aantal mensen koos voor de verkeerde kant.”

Op 4 en 5 mei zal niet langs deze steen gelopen worden. Het gaat volgens Sagel namelijk niet om herdenking, maar om herinnering. „Het is belangrijk, want dit is gebeurd in de strijd voor de bevrijding. En dat mogen wij niet vergeten”, vertelt de initiatiefnemer. „Ook Duitsers waren slachtoffer van de oorlog, dit meisje was min of meer onschuldig.”

QR-code scannen

De luistersteen staat voor het station en zal door vele mensen gezien worden. Op de steen hangt een bord met wat achtergrondinformatie over Anneliese Lehrmann en het bombardement. Ook staat er een QR-code op. „Als je die code scant met de telefoon kom je op een site en daar staat een hoorspelletje op. Met het geluid moet je de illusie hebben dat je erbij was”, zegt Sagel.

De luistersteen is onderdeel van Liberation Route Europe. Door heel Europa staan soortgelijke monumenten die de route van de geallieerde bevrijders volgen. De route start in Normandië, waar ook de bevrijding met D-Day op 6 juni 1944 begon. „Er zijn mensen die de hele route afleggen en zo langs belangrijke plekken van de bevrijding gaan”, weet Sagel.

De steen wordt ook onderdeel van een wandel-app die wordt gemaakt voor de jeugd van Meppel. Sagel: „Wij hopen dat de herinnering op die manier altijd gekoesterd zal worden.” De luistersteen is onthuld door burgemeester Richard Korteland en militair Patric van Aalderen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu