Maar liefst 44.000 nieuwe bomen en struiken in Drenthe. Gratis en voor niets geplant

De landelijke actie Meer Bomen Nu startte afgelopen zaterdag ook in Drenthe. De bedoeling van de actie is zoveel mogelijk bomen en struiken plaatsen. En dat kan zelfs gratis. In Drenthe worden dit jaar 44.000 stuks geplant.

Sil Lugtmeijer.

Sil Lugtmeijer. Eigen foto

De actie loopt door het hele land en dus ook in Drenthe. ,,We hebben de aanmeldingen in augustus stopgezet, toen zaten we landelijk op 1 miljoen bomen”, vertelt Sil Lugtmeijer, de coördinator voor onder meer Drenthe van Meer Bomen Nu. „Als we de aanmeldingen hadden opengelaten, hadden we nu misschien wel op 10 miljoen gezeten. Maar dit is wat we nu aankunnen.”

Zaailingen oogsten

Afgelopen zaterdag begon de actie officieel in Drenthe. „We gingen met een groep vrijwilligers het bos in om de zaailingen te oogsten”, vertelt Lugtmeijer. Die jonge aanwas kan de nieuwe generatie bomen worden, maar een groot deel ervan overleeft het niet. „Zaailingen worden normaal weggemaaid, maar wij halen ze uit de grond en planten ze ergens anders, zodat ze kunnen uitgroeien tot boom”, zegt Lugtmeijer.

„Het mooie van deze actie is dat we laten zien dat bomen planten geen geld hoeft te kosten. Een boom plant zich behoorlijk voort. Door de zaailingen te verplanten, verbeteren we de biodiversiteit zonder geld uit te geven”, vertelt Lugtmeijer.

Iedereen kan meedoen

Aanmelden kan dit jaar weliswaar niet meer, maar in principe kan iedereen meedoen. „We hebben met name oogstlocaties nodig en mensen die willen helpen”, zegt Lugtmeijer. „Meer oogstlocaties zorgt voor meer diversiteit. Dat is belangrijk voor de balans van de natuur.”

Volgens Lugtmeijer groeit Meer Bomen Nu de komende jaren nog wel door. „Volgend jaar willen we nog een slag groter, dan willen we 10 miljoen bomen planten.” De bedoeling is ook dat die bomen blijven staan zolang ze gezond zijn. Dat kan oplopen tot honderden jaren. Lugtmeijer: „Een Chinees spreekwoord luidt: het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag.”

100 miljoen bomen

Lugtmeijer hoopt dat de actie in de komende jaren verder groeit en dat 100 miljoen bomen geplant kunnen worden. „Eurocommissaris Frans Timmermans wil 2 miljard nieuwe bomen in Europa. Als wij voor 100 miljoen bomen kunnen zorgen, zijn we al een eindje op weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu