Maar vier mensen? En geen publiek? Carbidclubs in Drenthe twijfelen ernstig na besluit dat alleen sober carbidfeest mag

Verschillende Drentse carbidclubs zullen dit jaar de bussen naar alle waarschijnlijkheid niet laten donderen. De opgelegde beperkingen zijn namelijk wel heel erg beperkend.

Er mogen maximaal vier personen aanwezig zijn bij het carbidschieten in Drenthe

Er mogen maximaal vier personen aanwezig zijn bij het carbidschieten in Drenthe ANP

Dat is wel een beetje de algemene deler na een rondje langs de carbid-velden. Meerdere groepen carbidknallers in de provincie keken met smart uit naar het besluit van de twaalf Drentse burgemeesters in het overleg van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD).

Die kwamen woensdagmiddag dan eindelijk met een besluit: ja, carbidschieten mag. Maar wel met wat flinke mitsen en maren. Oudejaarsdag mag er geknald worden met carbid, maar wel met maximaal vier personen. Toeschouwers zijn uit den boze en het carbidfeest zal sober moeten zijn. Dat betekent dat er geen enkel vermaak in de buurt van de knallende melkbussen mag zijn.

Geen drank, muziek of feest

,,Met geen vermaak bedoelen we dus ook echt dat er geen biertap mag komen. En ook geen tent of muziek”, vertelt burgemeester Marco Out van de gemeente Assen. Out is tevens de voorzitter van de VRD.

,,Dit is bijna niet te doen”, reageert Johan Hiemstra van het carbidteam uit Vries. Hij wil er nog niet direct gevolgen aan verbinden, maar Hiemstra ziet wel heel veel beren op de weg. ,,Want bij wie ligt dan de verantwoordelijkheid als je daar met vier man staat te knallen en er komt een groepje van tien kijken?” Sowieso is de club in Vries ieder jaar met tientallen mensen bij elkaar. ,,Dan moet je mensen teleur gaan stellen. Nee, ik zie het niet gebeuren. Dat wordt een uitgekleed feestje dat niet eens een feestje is.”

Burgemeester Out verwacht inderdaad dat de versoberingsmaatregelen er toe zullen leiden dat veel carbidclubs hun jaarlijkse oudejaarsfeestje af zullen gelasten. ,,Dat is ook wat ik en mijn collega-burgemeesters horen van de verschillende groepen: we slaan dit jaar een keertje over. Ik denk dat het een verstandige keuze zal zijn.”

Out zegt dat situaties zoals bijvoorbeeld in Veenoord en Nieuw-Amsterdam gewoon dit jaar echt niet kunnen. ,,Daar komen zo’n 800 tot duizend mensen op af. Dat is niet de bedoeling. Er mogen maximaal vier mensen bij de bussen staan en die moeten ook op anderhalve meter afstand van elkaar staan.”

,,Hier kunnen wij niets mee’’, reageert Jeroen Kamst van het carbidteam in Erica. ,,Carbid schieten met vier personen en zonder publiek. Onze vriendengroep bestaat alleen al uit dertig mensen. Dan kun je toch niet zeggen dat er daarvan 26 niet mogen komen? En wat denk je van andere mensen? Als wij gaan knallen, dan komen er zo vijf- tot achthonderd liefhebbers op af. Wij kunnen die niet wegsturen en dat willen wij ook niet. Wij zijn geen politie. Carbid schieten is gezellig met elkaar zijn. Bijna alles wat het zo mooi maakt, mag nu niet. Wij slaan dit jaar dus over.’‘

In Dwingeloo weten ze nog niet wat ze gaan doen. Volgens Johan Oostra van de lokale carbidschietclub zijn ze nog in overleg met de burgemeester. Maar dat er maximaal vier personen op een veldje mogen staan, klinkt hem niet goed in de oren. ,,Geen toeschouwers? Dat is ja niks aan. We moeten nog maar even bekijken wat we gaan doen.”

Daar zijn ze in Exloo al wel over uit. Covid-19 en alle maatregelen die eromheen hangen, zorgen er voor dat de carbidbussen in Exloo en omgeving dit jaar niet zullen knallen. Het is volgens het Carbidteam Exloo in 2020 sowieso al een allesbehalve knallend jaar. ,,Maar maak je niet ongerust: volgend jaar komen wij terug. Nog mooier, nog harder, nog gezelliger.”

‘Niet zo leuk als anders’

De gemeente Westerveld voerde onlangs al overleg met de diverse carbidclubs in de gemeente. ,,We kregen toen te horen dat we vanwege corona met niet meer dan vier mensen bij elkaar mogen staan. En tien in totaal per veld”, vertelt Sjors Heijman, voorzitter van oudejaarsvereniging De Oliebol uit Vledder. ,,Nu wordt dat dus nog minder. Tja, zo wordt het natuurlijk lang niet zo leuk als anders, maar intussen ben ik al lang blij dat er nog iets van het carbidschieten door kan gaan.”

Dat is ook een beetje hoe voorzitter John Schoonheim van Stichting Carbidschieten Drenthe er in staat. ,,Ja, het wordt sober. Geen publiek. Geen eet- en drinktentjes. We gaan dus terug naar de basis zoals we dat vroeger ook altijd deden. Alleen met een paar vrienden even flink knallen.”

Schoonheim begrijpt de keuze van de burgemeesters wel. ,,Ik ken de signalen van de clubs die nu afhaken ook wel. Normaal gesproken komen er zo’n honderd man. Dan is vier man niks. Die jongens en meisjes laten het voor dit jaar achterwege. Ook vanwege respect voor de zorgmedewerkers. Ik denk dat we het in Drenthe prima kunnen lijden om het een jaartje zonder carbid te doen.”

Zelf gaat Schoonheim, die zichzelf schatbewaarder van het erfgoed carbid noemt, nog wel in een weiland staan. ,,In de gemeente Hoogeveen met drie anderen. Even een schot.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu