Mag de grootste islamitische begraafplaats wel in Zuidlaren komen? Tynaarlo zoekt het uit

Stichting Bibin wil de begraafhof Lits-de-Fenix in Zuidlaren kopen. Hier moet vervolgens de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa komen. Foto: Marcel Jurian de Jong

De gemeente Tynaarlo bereidt zich voor op de mogelijke komst van een islamitische begraafplaats in Zuidlaren. Wat heet: de grootste van heel West-Europa. Burgemeester Marcel Thijsen (gemeente Tynaarlo) laat onderzoeken of de gemeente hier enige invloed op heeft.

De huidige eigenaar van het perceel aan de Annerweg heeft op dit moment een vergunning die het, in combinatie met het bestemmingsplan, mogelijk maakt om mensen te begraven. Hoewel Hamed Amrino als voorzitter van stichting Bibin (Bijzondere islamitische begraafplaatsen in Nederland) en potentiële koper zegt dat de komst van de islamitische begraafplaats niet afgestemd hoeft te worden met de gemeente, is dat nog maar zeer de vraag.

Kan vergunning worden overgenomen?

De huidige eigenaar mag alleen mensen begraven omdat hij daarvoor een vergunning heeft, laat burgemeester Marcel Thijsen weten. Of die vergunning één op één overgenomen kan en mag worden bij verkoop aan Bibin, laat de burgemeester op dit moment onderzoeken.

„Als het antwoord op die vraag ja is en de vergunning is overdraagbaar, dan hebben wij als gemeente niets in te brengen. Is het antwoord nee en is het niet vanzelfsprekend dat de vergunning automatisch meegaat naar de nieuwe eigenaar, dan wordt het politiek. Dan zullen wij als college van Burgemeester en Wethouders ook een standpunt in moeten nemen”, aldus de burgemeester die daar nog niet op wil vooruitlopen.

Gesprek met wethouder afgezegd

In Zuidlaren wordt inmiddels met enige onrust gereageerd op het nieuws. Vooral dat het al in kannen en kruiken zou zijn, zorgt voor verontruste berichten. Inwoners willen duidelijkheid van de gemeente Tynaarlo, zoveel is wel duidelijk.

Thijsen merkt, mede door drukke werkzaamheden rondom de corona-uitbraak, weinig van onrust in het dorp. „Er was een gesprek gepland tussen een aantal bezorgde omwonenden en de wethouder. Die afspraak is afgezegd vanwege de richtlijnen rondom het indammen van het virus. Maar het lijkt mij wel verstandig om deze afspraak telefonisch alsnog door te laten gaan.”

Waarom de gemeente nu pas in actie komt en een juridisch onderzoek laat uitvoeren, heeft volgens de burgemeester een simpele reden. „De stichting had eerder het geld nog niet bij elkaar. Pas dinsdag kregen wij de vraag van Bibin of het mogelijk is om per direct mensen te begraven volgens de islamitische gebruiken. Daarmee wordt de aankoop nu concreet en zit er bovendien urgentie achter. Vandaar dat ik gisteren de juridische vraag direct heb uitgezet. Als het goed is weten we heel snel waar we aan toe zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu