Man (20) bevrijdt vriend uit politieauto: 5 weken cel

De hamer van de rechter. ANP

Een 20-jarige man die zijn vriend liet ontsnappen uit een politieauto krijgt vijf weken cel waarvan twee weken voorwaardelijk. De straf was ook voor het stelen van enkele fietsen.

De jongeman uit Friesland was met een vriend, die door zijn moeder als vermist was opgegeven, op pad in Assen. Ze kenden elkaar uit de beschermde woonvorm waar ze allebei verbleven. De politie wist dat de vermiste jongen een vriendinnetje op een middelbare school in Assen had, en besloot te kijken of hij haar kwam opzoeken. Toen ze de vermiste jongen op een scooter voor de school aantroffen, zetten ze hem in de politieauto.

De Fries ging er vervolgens op de scooter vandoor die de politie in beslag wilde nemen. Even later kwam de man terug en trok de deur van de politieauto open, waardoor zijn vriend kon ontsnappen.

Rechter: ‘Soms is het goed om met iemand te praten’

Waarom hij dat deed, vroeg de rechter meermaals tijdens het proces waarbij de man niet alleen voor dit feit maar ook voor een reeks andere verdenkingen terecht stond. Zo zou hij meerdere keren fietsen hebben gestolen.
,,Ik weet het niet’’, zei de man. ,,We wisten wat er aan de hand was en waarom hij mee moest met de politie.’’ Hij zei verder dat hij niet zo van praten hield. Rechter: ,,Soms is het wel goed om met iemand te praten hoor.’’ Verdachte: ,,Soms ook niet.’’

Uit een rapport van de reclassering bleek dat de man zich overdreven verantwoordelijk voelt voor anderen, waardoor hij zijn eigen toekomst in gevaar brengt. Zo is hij eerder met zijn broertje op straat gaan zwerven toen zijn broer besloot weg te lopen uit een instelling, terwijl hij zelf net in een redelijk goedlopend traject zat.

De man moet naast het uitzitten van de celstraf ook een eerder voorwaardelijke werkstraf van 50 uur uitvoeren. Ook moet hij meewerken aan een behandeling en aan het vinden van werk.

Nieuws

Meest gelezen

menu