Man (22) uit Nieuw-Buinen aangehouden in cybercrime-zaak waarin 4 miljoen euro buitgemaakt is. Politie vindt computers, contant geld en dure vervoersmiddelen

Foto: Politie.nl

De politie heeft dinsdag in een groot onderzoek naar cybercrime een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen aangehouden. Daarbij werden telefoons, computers, grote contante geldbedragen, dure vervoersmiddelen en merkkleding in beslag genomen.

De politie kreeg meer dan 200 aangiftes binnen van, vooral oudere, mensen, die dachten dat zij door medewerkers van de bank waren benaderd. De zogenaamde bankmedewerker adviseerde het slachtoffer om geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen.

4 miljoen euro buitgemaakt

De cybercriminelen keken waar nodig zelfs mee met Teamviewer op de computer van het slachtoffer, om te helpen het geld zo snel mogelijk veilig te stellen op ‘kluisrekeningen’. In werkelijkheid werd het geld door de cybercriminelen weggesluisd naar rekeningen van zogenoemde geldezels of katvangers.

De bedragen die werden gestolen varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro. In totaal is ruim 4 miljoen euro buitgemaakt.

Vijf verdachten aangehouden

In verband met deze zaak waren al vijf mensen aangehouden. Op 18 mei een 21-jarige man uit Amersfoort en een 30-jarige man uit Veendam, 27 mei een 23-jarige man uit Veendam, en 2 juni een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum.

Ook bij deze verdachten werden grote geldbedragen, dure merkkleding, telefoons, computers en dure auto’s in beslag genomen. Zij zitten nog vast op verdenking van oplichting, computervredebreuk en witwassen.

Behalve de man uit Nieuw-Buinen, in wiens woning telefoons, computers, grote contante geldbedragen, dure vervoersmiddelen en merkkleding aangetroffen werd, werd dinsdag ook een 33-jarige man uit Helmond aangehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu