Man (26) uit Zuidwolde ontloopt maandenlange gevangenisstraf voor handel in illegaal vuurwerk

ANP

Door in hoger beroep te gaan ontloopt een 26-jarige man uit Zuidwolde een maandenlange gevangenisstraf voor bezit van en handel in illegaal vuurwerk. In augustus 2017 werd hij door de rechtbank veroordeeld tot één jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Woensdag werd hij door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur plus een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. De man uit Zuidwolde heeft jarenlang in illegaal vuurwerk gehandeld.

Pseudokoper

In oktober 2016 liep hij tegen de lamp nadat een agent van Team Milieu als pseudokoper een bestelling deed. De handelaar kwam naar een parkeerplaats met honderd kilo zwaar vuurwerk in zijn auto. Bij hem thuis bleek nog eens driehonderd kilo illegaal vuurwerk te liggen, onder andere zware knallers als cobra’s, mortierbommen en nitraatbommen.

De handel was jaren daarvoor begonnen als hobby, zo vertelde hij het hof. Via internet kon hij makkelijk kopen en hij raakte het spul weer snel kwijt. ,,Zo kon ik dan weer zwaardere dingen kopen”, aldus de 26-jarige. ,,Op dat moment was ik helemaal gek van vuurwerk. Hoe harder de knal, hoe mooier ik het vond. Inmiddels is het me dat allemaal niet meer waard.”

‘Hier zat net zoveel vuurwerk in als bij jou thuis’

Het was de opgelegde celstraf waar hij van geschrokken was, maar ook de impact van de rechtszaak. Het Openbaar Ministerie (OM) had in 2017 een filmpje laten maken van een bestelbusje die in duizenden stukken explodeerde. Met daarbij de boodschap: ‘hier zat net zoveel vuurwerk in als bij jou thuis’.

Als hij moet zitten, dan kan hij weleens zijn werk als assistent-stukadoor kwijtraken, zo betoogde hij voor het Arnhemse hof. Omdat hij de afgelopen jaarwisselingen niet in de fout is gegaan, ging het hof daarin mee.

Om de man uit Zuidwolde niet langer in spanning te laten, deed het hof meteen uitspraak in plaats van na de gebruikelijke twee weken bedenktijd. De man kreeg een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf opgelegd. Een boete van duizend euro, waar het OM ook om vroeg, hoeft hij niet te betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu