Man (31) uit Roden krijgt twee jaar cel voor betrokkenheid bij xtc-lab in Suwâld

FOTO ANTON KAPPERS

Een 31-jarige inwoner van Roden is donderdag wegens betrokkenheid bij een xtc-lab in de schuur van een boerderij bij Suwâld door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden.

De man is volgens de rechtbank betrokken geweest bij de opbouw van het lab en bij de productie van xtc. Twee weken geleden op de zitting beweerde dat man dat hij alleen wat spullen – zogeheten IBC-containers – naar de afgelegen boerderij aan de Alde Miede had gebracht en tafels en stoelen naar de stort had gebracht. Op beelden van de bewakingscamera’s van de boerderij had de politie de man regelmatig gespot en op handschoenen die in het lab lagen zat zijn DNA.

Kwekerij met 77 planten

Op basis van de aangetroffen apparatuur en grondstoffen schatte de politie dat het lab een productiecapaciteit had van 1,4 tot 2,3 miljoen pillen. Op 12 december 2017 deed de politie een inval, na een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem (MMA) een paar maanden daarvoor, dat er een wietplantage in de boerderij zou zitten. De tip bleek te kloppen, in de boerderij zat een kwekerij met 77 planten.

Een gele tuinslang die vanuit de boerderij naar de schuur liep, leidde de politie vervolgens naar het drugslab. De rechtszaak heeft lang op de plank gelegen en had volgens de rechtbank ook ruimschoots de zogenoemde redelijke termijn overschreden waarbinnen een zaak voor de rechter moet komen. Door de overschrijding – liefst 17 maanden volgens de rechtbank – viel de uiteindelijke straf een stuk lager uit dan gebruikelijk is in dit soort zaken.

Derde verdachte uit Assen

De man moet wel terug naar de gevangenis, in augustus 2018 had de rechtbank de voorlopige hechtenis geschorst. De man heeft 108 dagen vastgezeten. De zaak tegen een tweede verdachte, een 36-jarige man uit Groningen, werd twee weken geleden aangehouden. Hij had zich ziek gemeld. Een derde verdachte, een inwoner van Assen (35), zal zich waarschijnlijk voor de rechtbank in zijn woonplaats moeten verantwoorden. De eigenaar van de boerderij – hij was 43 jaar toen hij werd aangehouden – is eind oktober 2018 alleen veroordeeld voor het bezit van de wietplanten. Hij kreeg 30 dagen cel.

Nieuws

Meest gelezen

menu