Man (39) stak twee beveiligers café Het Postkantoor Hoogeveen met mes

Rechtbank Assen.

Hij weet er zelf niets meer van, maar heeft wel spijt. M. (39) wordt ervan verdacht twee beveiligers te hebben gestoken met een mes toen hij uit café Het Postkantoor in Hoogeveen werd gezet. Het OM eist 42 maanden cel waarvan een half jaar voorwaardelijk.

,,Meneer die achter mij zit, ik vind uw naam moeilijk maar ik had niet de bedoeling u pijn te doen’’, dat zei verdachte M. gister in zijn laatste woord tegen de portier hij vijf keer in de bovenarm en twee keer in het gezicht heeft gestoken met een stanleymes.

Steken met een stanleymes

De man die in Mogadishu (Somalië) geboren is, was op 24 november vorig jaar op stap in Het Postkantoor met een vriend en een vriendin toen hij ruzie kreeg. Een van de beveiligers maande de mannen naar buiten. Toen M. niet meewerkte werd hij hardhandig naar buiten gegooid, verklaarde de beveiliger. De verdachte struikelde en kwam weer op de beveiliger af. Er ontstond een worsteling waarbij de beveiliger bovenop M. ging liggen. M. pakte een stanleymes en begon te steken. De beveiliger dacht dat hij alleen werd geslagen, tot zijn collega-portier zei dat het om een mes ging.

De collega probeerde het mes uit de handen van M. te slaan en liep daarbij twee steekwonden in zijn hand op. Toen het niet lukte schopte hij M. tegen het hoofd, toen liet M. het mes los. Camerabeelden bevestigen deze verklaringen.

Verdachte: ‘Er werd een steen tegen mijn hoofd gegooid’

M. had zoveel gedronken dat hij zich niets van het voorval herinnert. Hij verklaarde bij de politie dat hij buiten een sigaretje rookte en er toen een steen tegen zijn hoofd werd gegooid. Hij raakte daar naar eigen zeggen bewusteloos door en werd wakker op het politiebureau. Uit de test bleek dat hij vijftien tot twintig glazen alcohol had gedronken die nacht.

,,Drinken is niet goed, ik wil daar hulp voor’’, zei hij. De man heeft al jaren een alcoholprobleem en is eerder in aanraking geweest met de reclassering om daar hulp voor te krijgen. Hij kampt met nachtmerries en angsten. Ook bij zijn werk als heftruckchauffeur leverde dit grote problemen op, waardoor hij sinds 2017 in de ziektewet zit.

‘Iets verder naar beneden en hij had vitale delen geraakt’

De officier classificeert het als poging tot doodslag. ,,Hij heeft in het wildeweg meermalen gestoken. Iets verder naar beneden en hij had vitale delen geraakt. Hij heeft het hoofd ook daadwerkelijk geraakt, want er zaten twee snijwonden voor het rechteroor.’’ Zij vond dat genoeg grond voor 42 maanden gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Zijn advocaat vond dit veel te zwaar. ,,Met een stanleymes is het heel moeilijk om ernstig letsel toe te brengen door een dikke jas heen. Dat is niet het risico aanvaarden dat het de dood tot gevolg heeft.’’

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu