Man (62) uit Nieuw-Amsterdam verdacht van seksueel geweld tegen huishoudelijke hulp. Jonge vrouw is psychisch wrak: Ik wilde alleen helpen. Nooit gedacht dat het zo zou eindigen

Een 62-jarige man uit Nieuw-Amsterdam heeft geprobeerd om zijn huishoudelijk hulp te verkrachten onder dreiging van een pistool. De verdachte stond plotseling poedelnaakt achter haar toen zij aan het afwassen was.

De verdachte uit Nieuw-Amsterdam en zijn advocaat Pover voor de rechtbank. Tekening: Renée van den Kerkhof

De verdachte uit Nieuw-Amsterdam en zijn advocaat Pover voor de rechtbank. Tekening: Renée van den Kerkhof

Dat zei de officier van de justitie dinsdag in de rechtbank in Assen. De verdachte zou half december vorig jaar een pistool op het hoofd van de vrouw hebben gezet. Hij eiste orale seks. Volgens haar verklaring wist de man haar op de grond te krijgen. Daarna zou hij bovenop haar gezicht zijn gaan zitten. De zorgbehoevende vrouw en gehandicapte dochter van de verdachte waren op de dat moment boven in de woning.

De Nieuw-Amsterdammer zou de vrouw een vuistslag in haar gezicht hebben gegeven. Ook zou hij aan haar staart hebben getrokken. Het slachtoffer heeft verklaard dat ze wist te ontkomen en het huis uit is gevlucht. De man zou toen gezegd hebben dat hij haar hele gezin zou afknallen als ze naar de politie zou gaan. Zij heeft in paniek haar echtgenoot en haar moeder gebeld. Vervolgens is de politie ingeschakeld.

‘Grapje gemaakt’

De verdachte werd opgepakt. In zijn schuur werd een balletjespistool gevonden dat niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is. De man ontkende in de rechtbank dat hij seksuele handelingen heeft verricht bij de vrouw of gedreigd heeft met het pistool. ,,Ze had altijd vieze praatjes. Toen heb ik een grapje gemaakt. Als het zo makkelijk gaat, kun je het ook wel bij mij doen.”

De vrouw werkte ongeveer drie tot vier maanden bij de man en zijn gezin. Ze deed drie keer per week een paar uur huishoudelijk werk in huis en hielp de man met het wassen van zijn rug en het insmeren van zijn benen met zalf. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de man op internet tientallen keren naar Rape Sex had gezocht. Hij maakte ook stiekem filmpjes van zijn huishoudster. De verdachte is volgens deskundigen verstandelijk beperkt en heeft een persoonlijkheidsstoornis. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Slachtoffer: getekend voor het leven

In haar slachtofferverklaring zei de vrouw dat zij ernstige psychische klachten heeft overgehouden aan wat haar is overkomen. ,,Ik ben altijd een energieke vrolijke vrouw geweest, daar is niets meer van over. Mijn bedoelingen waren goed. Ik wilde gewoon helpen. Nooit had ik verwacht dat het zo zou eindigen. Dit mag niet onbestraft blijven. Ik ben getekend voor het leven. Psychisch ben ik een wrak. Zijn straf is niet levenslang, maar die heb ik wel.”

De officier van justitie noemde de verklaring van de man volstrekt ongeloofwaardig. ,,Sprookjes bestaan, maar in dit geval niet.” De officier noemde de verklaring van het slachtoffer zeer betrouwbaar en consistent. ,,Zij heeft er geen enkel belang bij om zo maar op deze manier aangifte te doen.”

Twee jaar cel geëist

De vrouw vroeg ruim 4100 euro schadevergoeding. Die moet worden toegewezen, vindt de officier. Ook eiste hij een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk en een locatieverbod voor Coevorden tegen de verdachte. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu