Man die in de wiet ging 'voor zijn doodzieke vrouw' moet nu ruim 200.000 euro terugbetalen

Een 59-jarige man uit Alteveer moet ruim tweehonderdduizend euro terugbetalen aan de Nederlandse staat. Dat geld heeft hij volgens de rechtbank Noord-Nederland verdiend met de oogsten van een wietkwekerij die hij bij zijn woning was begonnen. De man ontkent dat niet, maar zegt dat het was om de behandeling van zijn doodzieke vrouw te kunnen betalen.

Het totaalbedrag dat de man uit Alteveer moet betalen is 206.532,68 euro. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Assen dinsdag.

Eigenlijk is hij veroordeeld tot het terugbetalen van 219.896,68 euro. Maar de rechters hebben de man een korting gegeven van 5000 euro. Dit omdat de hele kwestie - voordat de rechtbank zich er überhaupt over kon buigen - nogal lang op zich heeft laten wachten. Ook had de man al 8364 euro terugbetaald aan Enexis voor het illegaal aftappen van de stroom.

Zieke vrouw

De man zei zelf dat hij uit wanhoop met de kwekerij was begonnen. Met de winst van die kwekerij wilde hij de kosten betalen van de behandeling van zijn inmiddels overleden vrouw in een Duits ziekenhuis. De vrouw had kanker en was in Nederland uitbehandeld.

197.000 euro op bankrekening

Het Openbaar Ministerie vorderde zes weken geleden al ruim 210.000 euro terug van de man. Volgens het OM had hij met vier oogsten van zijn wietkwekerij, die hij in een schuurtje bij zijn huis had, dat geld verkregen. Eind 2016 werd de kwekerij van 517 planten opgerold. Volgens de man heeft hij maar een keer kunnen oogsten. ,,Dat hij daarbij 2,2 kilo hennep heeft verkregen en heeft verkocht voor 3000 euro is niet aannemelijk’’, zei de rechter echter op zijn verweer. Daarbij wordt ook meegenomen dat de 59-jarige man 197.000 euro op meerdere rekeningen had gestald.

De man werd eerder al veroordeeld voor het hebben van een wietkwekerij van 517 planten en het hebben van twee gaspistolen en een ploertendoder. Hij kreeg 120 uur werkstraf, maar is in hoger beroep gegaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu