Man die vrouwen stuipen op het lijf joeg krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf

Vrouwe Justitia. ANP

Een 39-jarige man die vorig jaar maandenlang vier vrouwen de stuipen op het lijf joeg met lugubere berichten, heeft drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 180 uur taakstraf gekregen.

De man bedreigde vier vrouwen, waarvan enkele een relatie met hem hadden gehad, met de dood. Dat deed hij met facebookberichten en sms’jes. Zo stuurde hij naar een vriendin van een van de bedreigde vrouwen: ,,Ik hak haar hoofd eraf en breng het bij haar ouders. Daarna meld ik me bij de politie.”

Hulpinstanties meldden de bedreigingen bij politie

In dezelfde periode trokken hulpverlenende instanties aan de bel, omdat de man tegenover hen doodsbedreigingen had geuit tegen de moeder van zijn kind. Ze waren in een rechtszaak verwikkeld over een omgangsregeling. De hulpverleners vonden de bedreigingen zo ernstig dat ze besloten om hun geheimhoudingsplicht te schenden en de politie waarschuwden.

De rechtbank vindt de bedreigingen bewezen. ,,De verdachte heeft in relatief korte tijd een bedreigingen tegen ex-vriendinnen geuit. Hij heeft zich enkel laten leiden door zijn eigen belangen en emoties.”

De rechtbank acht de man verminderd toerekeningsvatbaar. Deskundigen constateerden dat het verstandelijk vermogen van de man beperkt is en dat hij moeite heeft om met zijn emoties om te gaan. De rechter oordeelt dat de man zich moet laten behandelen, hij moet meewerken aan passende dagbesteding, mag geen drugs of alcohol gebruiken en moet zich daarop laten controleren. Hij heeft een proeftijd van drie jaar gekregen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu