Man ernstig gewond geraakt door geweld tijdens TT-nacht in Assen: drie van de vier Drentse verdachten van de zware mishandeling waren minderjarig

Tijdens de laatste echte TT-nacht in Assen is naar nu blijkt een man zwaar mishandeld achter een eetkraam op de Gedempte Singel. Terwijl hij bewusteloos op de grond lag, werd hij geschopt en geslagen. Het slachtoffer liep een gebroken kaak, een gebroken jukbeen, een gebroken neus en gebitsschade op.

Veel feestende mensen en muziek, maar ook geweld tijdens de laatste echte TT-nacht.

Veel feestende mensen en muziek, maar ook geweld tijdens de laatste echte TT-nacht.

Vier Drentse jongens worden door het Openbaar Ministerie verdacht van de zware mishandeling op 27 juni 2019. Drie van hen, een 18-jarige inwoner van Gasselternijveen en twee Assenaren (19 en 20) moesten donderdag voor de politierechter verschijnen. De zaak tegen de vierde verdachte wordt over twee weken behandeld.

Omdat de twee jongste verdachten van de zitting van donderdag minderjarig waren op het moment van de mishandeling is hun strafzaak achter gesloten deuren gedaan. De zaak van de oudste verdachte was wel openbaar. Er was al veel eerder een zitting gepland tegen de vier, maar de rechter besloot toen dat eerst nog meer getuigen moesten worden gehoord. Daarna heeft het om onbekende redenen nog een jaar op de plank gelegen.

Opmerkingen tegen plassende man

Uit het dossier dat werd voorgehouden, blijkt dat het slachtoffer de bewuste TT-nacht achter een kraam stond te plassen. Volgens de 20-jarige verdachte hoorde hij dat jongens achter hem daar opmerkingen over maakten. Vervolgens ontstond een woordenwisseling. ,,Er kwam een man op mij afstormen. Die heb ik een duw gegeven. Ik heb alleen op hem gelet. Ik weet niet wat er achter mij gebeurde.”

De man bleek een vriend van het slachtoffer. Deze lag ondertussen bewusteloos op de grond. ,,Ik ben gewoon doorgelopen, omdat ik geen problemen wil”, zei de verdachte. Hij ontkent dat hij het slachtoffer geschopt of geslagen heeft. De officier van justitie zei dat drie getuigen vier jongens hebben zien slaan. ,,Twee getuigen zagen in elk geval twee jongens schoppen. Opvallend is dat ze allemaal ontkennen.”

Verklaring afgestemd met moeder medeverdachte

Uit telefoonverkeer blijkt dat de 19-jarige verdachte uit Assen zijn getuigenverklaring heeft afgestemd met de moeder van de medeverdachte die later nog voor de rechter komt. ,,Deze twee jongens beroepen zich op hun zwijgrecht of zeggen dat ze helemaal niets hebben gemerkt van de ruzie.” Wat de verdachten verklaren kan gewoon niet, zei de officier. ,,Dan ga ik af op getuigen. Wie precies wat heeft gedaan, kan ik niet vaststellen. Maar dat hoeft ook niet als ze samen het geweld hebben gepleegd.”

Het slachtoffer heeft meerdere operaties gehad en heeft door zenuwbeschadiging nog steeds geen gevoel in zijn wang en neus. De officier vindt ze alle vier verantwoordelijk. ,,Het had gevangenisstraf kunnen zijn, maar ik houd rekening met het tijdsverloop en het beperkte strafblad van de verdachten.” Tegen de drie die donderdag voor de rechter zaten, is een werkstraf van 120 uur geëist.

Twee verdachten vrijgesproken

De politierechter komt tot een ander oordeel. ,,De getuigenverklaringen lopen nogal uiteen. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het gaat allemaal heel snel. Op basis van de verklaringen stel ik vast dat er een confrontatie is geweest tussen twee mannen en meerdere jongens. De verdachten waren allemaal in de buurt van de kraam waar het geweld heeft plaatsgevonden.”

Volgens de rechter liepen de 18-jarige uit Gasselternijveen en de 20-jarige Assenaar voor de andere twee. Een van hen heeft de vriend van het slachtoffer een duw gegeven. ,,Maar er is onvoldoende bewijs om vast te stellen dat zij betrokken waren bij het geweld tegen het slachtoffer.” Deze twee verdachten zijn door de rechter vrijgesproken.

Rechter acht 19-jarige wel schuldig aan geweld

Dat geldt niet voor de 19-jarige Assenaar. ,,Hij zwijgt en stemt zijn verklaring af met de moeder van een medeverdachte. Ik vind zijn verklaring totaal ongeloofwaardig.” De rechter acht bewezen dat hij samen met een andere jongen, die herkend werd door een getuige, zwaar letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer. De jonge man is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Het slachtoffer heeft ruim 3500 euro schadevergoeding gevraagd. De rechter vindt dat hij die moet betalen. Mocht de medeverdachte op de zitting later deze maand ook schuldig worden bevonden, moet hij de helft betalen.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu