Man roept coronavirus en spuugt naar conducteur op treinstation Emmen. Acht weken cel opgelegd

Station Emmen.

Een 25-jarige man die in Emmen zonder kaartje in de trein wilde stappen, heeft op 23 april op het perron naar een conducteur gespuugd. Volgens de conducteur en de machinist van de trein heeft hij daarbij coronavirus geroepen.

Ze hebben allebei aangifte gedaan. Dat bleek woensdag bij de politierechter in Assen. De verdachte is dezelfde dag nog opgepakt en zit sindsdien in voorarrest. De conducteur en de machinist hebben verklaard dat ze zagen dat de man in de vroege ochtend in de trein wilde stappen. Hij had geen kaartje. Zij spraken hem daarop aan. Daarop zou de man erg boos zijn geworden.

Volgens de verklaringen van de slachtoffers heeft de man zijn neus opgehaald, gerocheld en in de richting van de conducteur gespuugd. De spuug kwam vlakbij haar voeten terecht. De verdachte verklaarde dat hij helemaal niet boos was geworden. ,,Er was sprake van een misverstand. Ik was verkouden. Daarom spuugde ik.” De man ontkent dat hij het woord corona heeft geroepen.

Politierechter noemt het stuitend

De officier van justitie vindt dat uit de verklaringen van de conducteur en de machinist blijkt dat hij wel het woord heeft gebruikt en ook bewust heeft gespuugd. ,,.Gezien die omstandigheden was het een reële vrees dat zij letsel zouden oplopen. Er lagen op dat moment meer dan 900 patiënten met corona op de ic en er waren al meer dan 4000 mensen overleden.”

Tegen de man is door de officier acht weken celstraf geëist voor bedreiging met een misdrijf gericht tegen het leven. De politierechter acht de bedreiging ook bewezen en de geëiste straf passend. ,,Ik ga ervan uit dat hij boos was en heel bewust heeft gespuugd naar de conducteur en het woord corona heeft gebruikt. Als je dit in deze tijd op deze manier doet, is dat stuitend.” De verdachte moet de twee slachtoffers elk 200 euro schadevergoeding betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu