Man uit Drenthe schiet per ongeluk pijl door benen van eigen partner die in tuin zit. 'Oefenen op privéterrein moet je niet doen'

Foto: DvhN Foto: Boudewijn Benting
Dat bevestigen meerdere bronnen aan Dagblad van het Noorden.
De pijl is door de benen van de vrouw geschoten en daarin blijven steken. Zij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en maakt het inmiddels naar omstandigheden goed.
Ze werd het slachtoffer van een ongeluk. Haar man was enkele tientallen meters verderop in hun tuin aan het oefenen met pijl en boog, miste het doel en de pijl ging richting het terras waar de vrouw zat.
Wel melding van gebeurtenis, maar geanonimiseerd
Dagblad van het Noorden vermeldt vanwege de traceerbaarheid van de schutter en het slachtoffer niet in welke plaats het incident (dat door betrokkenen en de politie expliciet als een vervelend ongeluk wordt bestempeld) zich afspeelde.
Schieten in tuin mag gewoon
De politie Noord-Nederland laat weten dat ze afgelopen maand inderdaad een ,,gezondheidsmelding” hebben gekregen waarbij sprake was van ,,een ongeluk op privéterrein”. De politie benadrukt dat er geen aanhouding is verricht en dat de man geen verdachte is. Ook zijn de boog en de pijlen niet in beslag genomen. Die worden in de wet niet gezien als wapen.
Het opmerkelijke incident roept wel de vraag op hoe gangbaar het is dat personen met dergelijke potentieel gevaarlijke wapens in hun eigen tuin schieten. Volgens directeur Arnoud Strijbis van de Nederlandse Handboog Bond (NHB) is dat simpel: het mag gewoon.
Daarnaast kan en mag iedereen die dat zou willen een boog kopen en in huis hebben. Het oefenen op privéterrein of in de eigen tuin is formeel niet aan regels gebonden. ,,Als bond ontraden wij het overigens ten zeerste om in eigen tuin te gaan schieten. Er kan zoveel misgaan, je moet het gewoon niet doen.”
Je kunt dit bericht ook beluisteren als podcast, via Spotify en Apple Podcasts .
Verdwaalde pijl op openbare weg
Evert Pebesma van de Noord Nederlandse Handboog Federatie (NNHF) stelt ook dat elke schutter kan doen en laten op zijn eigen terrein ,,wat hem of haar pleziert”. De NNHF-voorzitter benadrukt dat het ,,tenslotte ook niet verboden is om met een luchtdrukwapen in de eigen tuin te schieten. Dit alles wel met inachtname van de veiligheidsregels.” Pebesma stelt zelf schutters van jong Oranje te kennen ,,die in de huiskamer schieten.”
Bij de nationale bond klinken dergelijke geluiden niet. Boogverenigingen hebben voldoende faciliteiten zoals schietbanen om de sport veilig te beoefenen. NHB-directeur Strijbis, die het incident in Drenthe overigens niet kent, stelt dat ,,je er niet aan moet denken dat een verdwaalde pijl vanuit een tuin op de openbare weg terecht komt”.
Er zijn volgens hem wel enkele Nederlandse topschutters die een eigen schietbaan op privéterrein hebben. ,,Maar die zijn uitzonderlijk goed beveiligd, met hekken en doelpakken achter de schietschijven. Dat checkt de bond ook.”
Geen andere incidenten bekend
De directeur van de NHB benadrukt dat er weinig tot geen incidenten voorkomen met de (hand)boog. ,,Ik ben nu zes jaar directeur en heb nog maar een keer van een soortgelijk incident gehoord. Toen trof een pijl iemand in zijn hand.” Bij de NHB zijn 220 boogverenigingen aangesloten en er zijn tal van regels waar de bijna tienduizend leden zich aan moeten houden.
De voorzitter van NNHF kent het recente incident in Drenthe evenmin en stelt dat ongelukken in de handboogsport in Nederland hem sowieso niet bekend zijn. Hij wijst er wel op hoe gemakkelijk het ,,voor een ieder is om een handboog aan te schaffen op het internet”.
In tegenstelling tot een kruisboog (,,om die af te schieten moet je een trekker overhalen”) is een ‘gewone’ handboog volgens de wet wapens en munitie geen wapen. ,,Maar natuurlijk mag je niet op straat lopen met een gespannen boog en een pijl op de pees”, vertelt Strijbis.