Man uit Elim wil bezit airsoft-wapens afdwingen en meldt zich bij hoogste rechter

Airsofters in vol ornaat. Foto: Shutterstock

Justitieminister Grapperhaus wil niet dat losse individuen met airsoftwapens spelen zonder dat de korpschef van de politie dat weet.

Daarom kun je alleen aan airsoftapparaten komen, échte wapens zijn het volgens de wet niet, als je lid bent van airsoftvereniging NABV.

Een 36-jarige fanatieke verzamelaar van airsoftwapens uit Elim stapte hierover vrijdag naar de Raad van State met een advocaat. Hij wil niet door de overheid worden verplicht om lid te worden van een vereniging.

Een ontoelaatbare inbreuk op de grondrechten, brieste zijn advocaat Rob van den Wijngaard. ,,Hij moet een keer per jaar verplicht meedoen aan een NABV-evenement waar hij geen zin in heeft. Zijn privacy ligt op straat en het kost geld’’. Het lidmaatschap is een paar tientjes per jaar.

Pasje

In Nederland zijn legale airsoftwapens alleen te koop met een pasje van de NABV. Justitie erkende vrijdag schoorvoetend dat de airsoftvereniging de politie een hoop werk uit handen neemt bij het toezicht.

De NABV meldt de politie wanneer er evenementen zijn zoals oorlogje spelen in de bossen. Ook als wapens vervoerd worden voor reparatie of verkoop, wordt dat doorgegeven door de NABV. De apparaten mogen thuis bewaard worden. Maar bezitters mogen er niet zichtbaar mee over straat omdat ze niet van echte wapens zijn te onderscheiden.

De Elimmer wil niet met zijn naam in de krant. ,,Je hebt mensen die tegen de NABV zijn en mensen die pro zijn. Die krijg je dan allemaal over je heen’’. Zonder vereniging zal elke bezitter van een airsoftwapen individueel aan de politie moeten doorgeven wanneer hij buiten iets met dat wapen gaat doen. De Elimmer vindt dat geen probleem.

Hoe de Raad van State erover denkt, wordt over een paar weken duidelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu