Man uit Emmen wil niet onderzocht worden in Pieter Baan Centrum, maar er wel naar toe. 'Het is daar chiller dan in cel'

Een 42-jarige man uit Emmen die er van wordt verdacht dat hij twee mannen uit Zwolle wilde ombrengen met een kapmes en een mes blijft langer vastzitten. De man wordt gezien als een psychopaat, maar een onderzoek in het Pieter Baan Centrum is afgeschoten.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dat heeft toch geen zin, concludeerde de rechtbank in Zwolle waar donderdagmiddag een pro formazitting diende. De geboren Emmenaar woonde ten tijde van de pogingen doodslag in Zwolle.

Zo zou de verdachte op oudjaarsdag de man bij wie hij op dat moment in huis woonde in Zwolle met een kapmes hebben aangevallen. Het slachtoffer werd geraakt in de elleboog, knie, nek en kuit. De elleboog werd zelfs opengehaald met het hakmes en het slachtoffer brak ook zijn arm. De verdachte zou met het wapen meerdere malen op het slachtoffer hebben ingehakt.

Doodsbang

Twee weken later zou de verdachte een andere man met een mes in zijn pols en hamstring hebben gestoken. Frappant genoeg deed zijn eerste slachtoffer pas ook toen aangifte. Volgens de officier van justitie omdat het slachtoffer doodsbang was voor de 42-jarige man die uit Emmen komt.

Die doodsangst zouden meerdere mensen hebben, hield de officier de rechtbank voor. Twee vrouwelijke getuigen zouden letterlijk ‘rillen als een rietje’ voor hem.

Uit eerdere observaties door psychologen en psychiaters wordt de man omschreven als een psychopaat met anti-sociale persoonlijkheidsstoornissen. Het OM wilde de man dan ook laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum, maar volgens de advocaat van de man heeft dat weinig zin. ,,Om het in de woorden van mijn cliënt te zeggen: ‘Laat ze mij maar in het PBC plaatsen, want het is daar chiller dan in de gevangenis van Arnhem. Maar ik ga niet meewerken’.”, zei advocate Hedwig Tack.

Hond belangrijkste onderdeel van zijn leven

Tack vroeg juist om vervroegde vrijlating. De man zou bij zijn vriendin op een woonboot in Zwolle kunnen gaan wonen en in de tussentijd ook weer voor zijn hond Coco zorgen. ,,De persoon die voor de hond zorgt is overleden en dat wil mijn cliënt weer gaan doen. Hoe wij over kinderen denken, zo denkt hij over zijn hond. Het is het belangrijkste onderdeel van zijn leven”, aldus Tack.

De officier van justitie vertelde dat er twee messen zijn gevonden. Eentje in de auto van de verdachte. Daar zijn geen sporen op gevonden. De andere mes is gevonden in een opslagbox. ,,Die moet nog worden onderzocht op sporen.” In de box lag ook een gedemonteerd vuurwapen.

De rechters vinden niet dat de man al op vrije voeten kan komen. Een onderzoek in het Pieter Baan Centrum wijzen zij ook af. ,,Vanwege de ondubbelzinnige weigering van verdachte. We verwachten er weinig van.”

23 juli dient een nieuwe pro formazitting. Vrij snel daarna, zo is de verwachting, zal de zaak inhoudelijk worden behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Misdaad
menu