Man uit Erica veroorzaakt volgens OM onder invloed van drank en drugs zwaar ongeval in Exloo. Passagier loopt blijvend hersenletsel op: 'Mijn leven is totaal verwoest'

Een 27-jarige man uit Erica ontkent dat hij achter het stuur van zijn Mercedes zat toen de auto in de vroege ochtend tegen een boom aan de Valtherweg in Exloo botste. De officier van justitie zegt dat hij weldegelijk de bestuurder was.

De auto kwam tegen een boom tot stilstand. Foto: Van Oost Media

De auto kwam tegen een boom tot stilstand. Foto: Van Oost Media

Een van de twee passagiers van het voertuig liep zeer zwaar hersenletsel op bij het ongeval. De verdachte en de twee andere mannen waren op 24 maart 2019 tot sluitingstijd bij Club Senza in Emmen geweest. Ze zijn samen in de auto gestapt. Enige tijd daarna klapte de Mercedes in Exloo tegen een boom. Agenten die ter plaatse kwamen, zeggen dat de verdachte op de bestuurdersstoel zat. Hij was aanspreekbaar en zou steeds gezegd hebben dat hij niet had gereden.

Vijf bomen geraakt

Op de achterbank zaten nog twee mannen, een van hen was buiten bewustzijn en er kwam bloed uit zijn oren. De andere zei dat hij voorin op de passagiersstoel had gezeten en door de klap naar achteren was geslagen. Deze man heeft verklaard dat hij niet reed en dat hij zich verder niets kon herinneren. Bij de verdachte uit Erica is een blaasproef afgenomen. Daaruit bleek dat hij alcohol had gedronken.

De drie mannen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Van de bestuurder is voor onderzoek bloed afgenomen. Daaruit bleek dat hij te veel alcohol had gedronken en cocaïne en cannabis had gebruikt. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de Mercedes-rijder kort voor het ongeval in Exloo 126 kilometer per uur had gereden. Hij is de macht over het stuur verloren, heeft drie bomen geraakt en is om zijn as gedraaid. Daarna heeft hij nog twee bomen geraakt. Tegen de tweede boom is de auto tot stilstand gekomen.

In coma op de Intensive Care

De man uit Erica hield stellig vol dat hij niet achter het stuur zat. ,,Ik zou nooit met drank en drugs in de auto stappen. Ik kan me niks herinneren. Ik weet niet eens meer dat ik in de auto ben gestapt.” Namens het slachtoffer is een verklaring voorgelezen. ,,Ik heb 2,5 week in coma op de Intensive Care en een week op de Mediumcare gelegen. Daarna heb ik lang moeten revalideren. Mijn arts heeft geconstateerd dat ik blijvend hersenletsel heb.”

Het slachtoffer zei verder: ,,Mijn leven is compleet verwoest doordat ik bij de verdachte in de auto was gestapt. Als ik had geweten dat hij drugs en alcohol had genomen, was ik nooit bij hem in de auto gestapt. Mijn toekomst is uitzichtloos. Ik ben alles kwijt, mijn conditie en mijn kracht.” De verdachte reageerde: ,,Dat wens je natuurlijk niemand toe. Het spijt me om dit te horen.”

Half jaar gevangenisstraf geëist

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de inwoner van Erica heeft gereden. ,,Anders had er een soort stoelendans moeten plaatsvinden. Maar ze zijn allemaal gewond geraakt. Dan ga je toch niet verschuiven van stoel?” De officier stelt dat hij te hard reed en onder invloed was van drank en drugs. Tegen de verdachte is zes maanden gevangenisstraf geëist en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu