'Man uit Klijndijk sticht brand in huis Valthe na conflict met bewoners over levering kozijnen'

Een 44-jarige man uit Klijndijk wordt door het Openbaar Ministerie ervan verdacht dat hij met opzet brand heeft gesticht in een woning aan de Waterloo in Valthe. De eigenaars van het huis zouden eerder door de brandstichter zijn opgelicht.

Brandweer en politie bij brand in woning Valthe. Foto: Harm Meter.

Brandweer en politie bij brand in woning Valthe. Foto: Harm Meter.

De familie zou met de verdachte een deal hebben gesloten over de levering van kunststofkozijnen of producten die nodig waren voor de montage. Volgens het OM waren de goederen betaald, maar nooit geleverd. Daarover is vermoedelijk een conflict ontstaan tussen de verdachte en de slachtoffers van de brandstichting. Op 20 juni van dit jaar werd de woning van de familie in brand gestoken. Al vrij snel werd duidelijk dat sprake was van brandstichting.

Dinsdag bleek op een procedurele zitting in de rechtbank in Assen dat de man uit Klijndijk verantwoordelijk wordt gehouden voor de brand. Hij is gearresteerd en zit al geruime tijd vast. De man zou benzine in de keuken van de woning hebben gesprenkeld en daar vervolgens een aansteker bij hebben gehouden. Dat gebeurde rond kwart voor vijf in de ochtend.

Levens in gevaar gebracht

Op het moment van de brandstichting werd de woning verbouwd. Geen van de bewoners raakte gewond. De politie meldde dat ze wel ontzettend geschrokken waren. Volgens het OM heeft de verdachte de levens van de bewoners en hun buren in gevaar gebracht. Op de zitting werd uiterst summier op de zaak ingegaan.

De inwoner van Klijndijk wordt psychisch onderzocht. De rapportages van de deskundigen zijn nog niet klaar. De rechtbank heeft besloten dat de man vast moet blijven tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Die is gepland op 14 januari.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu