Man uit Leek bedreigt vrouwen met de dood: 'Ik hak haar hoofd af en breng het bij haar ouders'

Rechtbank Assen.

Een 39-jarige man heeft tussen september en eind maart vorig jaar vier vrouwen de stuipen op het lijf gejaagd. De inwoner van Leek bedreigde de slachtoffers op soms lugubere wijze met de dood.

Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Assen. Op 20 september 2018 appte hij vanuit Leek naar een vriendin van een van de bedreigde vrouwen: ,,Ik hak haar hoofd eraf en breng het bij haar ouders. Daarna meld ik me bij de politie.”

In dezelfde periode trokken hulpverlenende instanties aan de bel, omdat de man tegenover hen doodsbedreigingen had geuit tegen de moeder van zijn kind. Ze waren in een rechtszaak verwikkeld over een omgangsregeling. De hulpverleners vonden de bedreigingen zo ernstig dat ze besloten om hun geheimhoudingsplicht te schenden en de politie waarschuwden.

Dreigde vrouw dood te schieten

Tussen 8 maart en 20 maart 2019 stuurde hij doodsbedreigingen naar een vrouw uit Peize. Hij plaatste berichten op Facebook waarin hij onder meer schreef dat hij haar dood wilde schieten. In maart bedreigde hij ook een vrouw in Middelstum. Ook bekraste hij een auto die bij een slachtoffer uit Peize voor de deur stond. Hij dacht dat het de auto was van haar nieuwe vriend, maar het voertuig was van de buurman.

De verdachte gaf op de zitting toe dat hij de bedreigingen had geuit. Met een aantal slachtoffers heeft hij een relatie gehad. De bedreigingen kwamen voort uit boosheid of omdat hij zich gekrenkt voelde. De man kreeg in twee gevallen een contactverbod opgelegd. Daar hield hij zich aan.

Agressieproblemen

Deskundigen constateren dat het verstandelijk vermogen van de man beperkt is en dat hij moeite heeft om met zijn emoties om te gaan. Ze vinden dat hij behandeld moet worden. De verdachte wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Volgens de officier van justitie komt een beeld naar voren dat de man agressieproblemen heeft. ,,Het zijn heel heftige feiten. Een aantal slachtoffers is nog steeds bang voor hem.”

Tegen de man is een werkstraf van 180 uur geëist en drie maanden cel voorwaardelijk. De officier vindt dat hij zich verplicht moet laten behandelen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu