Man uit Ruinen gooit 13 ruiten van gemeentehuis in Zuidwolde stuk: 'Er wordt niet naar me geluisterd. Dit was een schreeuw om hulp'

Gemeentehuis van De Wolden in Zuidwolde. Foto: archief Jacob Melissen

Een 37-jarige man uit Ruinen die in februari dertien ruiten stuksloeg van het gemeentehuis in Zuidwolde, deed dat als noodkreet. Dat verklaarde hij vrijdag in de rechtbank in Assen.

De man kampt al geruime tijd met psychische problemen. Hij slaapt slecht en is erg agressief. Door die problematiek is hij zijn baan verloren en mag hij geen auto meer rijden. Hij is boos op gemeente De Wolden, omdat zij in zijn ogen niets voor hem doen. „Er wordt niet naar me geluisterd. Ik word er nu weer boos van, als ik erover praat.”

Nadat hij had huisgehouden bij het gemeentehuis, stapte hij weer op de fiets naar Ruinen. Nog voor hij thuis was, werd hij aangehouden en bekende hij meteen. In zijn cel in Assen verscheurde hij de lakens van zijn celbed, volgens de man zelf uit verveling. Die schade, zo’n 480 euro, zal hij vergoeden.

‘Had misschien veel meer aangericht’

Wat hem betreft bleef de gemeente bij het ingooien van de ruiten nog veel bespaard. „Als ik het had opgekropt, had ik misschien wel veel meer aangericht.” Hij gooide de ruiten in als een noodkreet. Hij wil psychische hulp, het liefst met een verplicht karakter.

De officier van justitie wilde de man een voorwaardelijke celstraf van een week opleggen, waarbij hij meteen hulp zou krijgen van de reclassering. De rechter wil de man eerst door de reclassering laten onderzoeken, om scherp te krijgen welke hulp de man concreet nodig is. Tot dat onderzoek is afgerond, is de zaak aangehouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu