Man verdacht van dagelijks misbruik stiefdochter

FOTO ARCHIEF DVHN

Tegen een 41-jarige man uit Tollebeek (Flevoland) is bij de rechtbank in Groningen twintig maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. In 2013 en 2014 zou hij zijn stiefdochter vrijwel dagelijks seksueel hebben misbruikt. 

Onveilig
Het misbruik zou zijn begonnen toen het gezin in Kerkenveld woonde. Volgens het meisje, dat destijds 14 jaar was, werd het na een verhuizing naar Duitsland steeds erger. Ze zou vrijwel dagelijks overal in huis zijn betast door haar stiefvader. Het meisje voelde zich onveilig in huis, vertelde ze zelf in de rechtbank. ,,Ik stond thuis altijd onder spanning. Ik dacht dat ik niets waard was, want waarom deed hij het me anders aan? Pas toen ik in een pleeggezin kwam, kon ik eindelijk kind zijn." 

Ze had geprobeerd het verhaal aan haar moeder te vertellen, maar die geloofde haar niet. Toen ze in september 2014 bij haar biologische vader in Hoogeveen was, schrok die zo van hoe mager en vuil ze was, dat hij haar niet naar Duitsland liet terugkeren. Ze kwam daarna in een pleeggezin. 

Niet gebeurd
Aan haar pleegmoeder durfde ze eindelijk uit de doeken te doen wat haar was overkomen. Zo vertelde ze dat haar stiefvader altijd de deurklink uit de deur haalde om te voorkomen dat iemand binnenkwam en dat ze uit angst voor haar stiefvader niet durfde te douchen. De stiefvader, die inmiddels gescheiden was van de moeder van het meisje en in een caravan in Tollebeek woont, ontkende alles. Volgens hem was er niets gebeurd en wilde zijn inmiddels ex-vrouw hem mogelijk een hak zetten. 

Toch kon de man niet op iedere kritische vraag van de rechters een antwoord geven en waren de rechters verbaasd over zijn gelaten houding. ,,Als ik vals beschuldigd werd van zulke dingen, zou ik wanhopig en machteloos zijn", hield een van de rechters hem voor. ,,Bij mij zit dat vanbinnen", antwoordde hij. 

Twijfels
Zijn advocaat vond ook dat er te veel twijfels rezen bij het verhaal van het meisje en vroeg om vrijspraak. Niemand was getuige geweest van het misbruik en dat vond de advocaat vreemd, omdat de moeder en twee halfbroertjes regelmatig thuis waren toen het gebeurde. ,,Maar seksueel misbruik gebeurt vaker in het geniep onder de neus van gezinsleden", zei de officier van justitie. Hij vond de verklaring wel geloofwaardig, omdat het meisje zich veel details wist te herinneren. De officier vindt dat de man het meisje ruim 12.000 euro schadevergoeding moet betalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu