Manege Zuidlaren moet wijken voor huizen, maar verhuizing loopt vast: 'Als we geen oplossing vinden, houdt het op en is er geen manege meer in Zuidlaren'

Manege Laarwoud in Zuidlaren moet wijken moet woningbouw op het Prins Bernhardhoeveterrein. Gesprekken over verhuizen zijn vastgelopen.

De manege Laarwoud maakt deel uit van de woningbouwplannen op het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren.

De manege Laarwoud maakt deel uit van de woningbouwplannen op het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Foto: Strootman

,,Als we geen andere manege krijgen houdt het op”, zegt voorzitter Arend Bremer van de stichting Manege Laarwoud. Drie jaar geleden zegde de gemeente Tynaarlo de pachtovereenkomst voor de grond van de manege op. Officieel loopt het pachtcontract op 1 januari 2002 af. De plek van de manege aan de Laarweg is onderdeel van het plan voor 235 tot 265 woningen op het terrein van het afgebroken beurscomplex Prins Bernhardhoeve, in hartje Zuidlaren.

Besprekingen met de gemeente Tynaarlo over een verhuizing zijn stuk gelopen, zegt Bremer. ,, Van overleg is geen sprake meer. Samen zouden we de waarde van de opstallen (manege en paardenboxen en dergelijke) bepalen, maar onze taxateur en die van de gemeente kwamen er niet uit. Tussen hun taxaties zat van verschil van een ton. Een derde taxateur zou er naar kijken en de doorslag geven. Maar dat is nooit gebeurd.”

Nieuwe locatie op het oog

De manege wil best verhuizen van de Laarweg en heeft ook wel een locatie in Zuidlaren op het oog. Bremer: ,,Maar daar hangt een prijskaartje aan en de vergunningen zijn nog niet op orde.” Hij schat dat een nieuwe manege zo’n 3,5 ton kost en zegt dat de stichting ook bereid is bij te dragen. ,,We moeten wedstrijden kunnen organiseren, zowel binnen als buiten.”

De stichting verhuurt de manege aan de paardensportvereniging Laarwoud. Die telt zo’n honderd leden die er lessen of hun paard hebben staan. ,,Ook ruiters met eigen paarden komen er trainen.”

Hard hoofd in

De datum van 1 januari 2022 nadert al snel. Bremer heeft er een hard hoofd in dat er dan al naar een nieuwe manege verhuisd kan worden. Er is sprake van dat de stichting de manege nog mag gebruiken, totdat de bouw op het Bernhardhoeveterrein van start gaat. Die staat voor medio 2023 gepland. ,,Maar als we geen oplossing vinden, houdt het op en is er geen manege meer in Zuidlaren.”

In een motie van roepen politieke partijen in de gemeenteraad van Tynaarlo het college op met de stichting Manege Laarwoud om tafel te gaan en samen te zoeken naar een nieuwe plek voor de manege. De manege mag in een paardendorp als Zuidlaren niet in het voortbestaan wordt bedreigd, aldus de partijen. De motie wordt volgende week in de gemeenteraad behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu