OM: Twee broers in sloep op het water in Terherne na aanvaring twintig keer beschoten met luchtbuks. Officier eist celstraf tegen mannen uit Sneek en Lemmer, maar de rechter spreekt ze vrij

‘Wild-west op het water’, zo omschrijft de officier van justitie wat zich 23 juli laat op de avond afspeelde in Terherne. Na een aanvaring zouden twee mannen (23 en 43 jaar) uit Lemmer en Sneek vanuit een kruiser met een luchtbuks gericht hebben geschoten op twee broers in een gehuurde sloep.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen.

De twee mannen zeiden woensdag bij de politierechter in Assen dat het totaal anders is gegaan. De oudste verdachte, de eigenaar van de tien meter lange kruiser, vertelde dat zijn boot vol in de zijkant werd geramd. ,,Een meisje zei nog sorry. Maar de persoon die achter het roer zat, ging er vandoor. Achteraf hoorde ik dat het kinderen waren.”

Volgens de man uit Sneek zijn de kinderen van boord gestapt. ,,Er zijn toen anderen op die boot gestapt en mij achterna gevaren. Ik zei: ‘Idioot! Mijn boot is beschadigd.’ In de boot zat een gigantische deuk.” Beide verdachten verklaarden dat ze besloten om weg te gaan, omdat ze niet zaten te wachten op problemen. Ver kwamen ze niet. Bij een brug werden ze aangehouden door de politie. Sindsdien zitten ze vast.

Kinderen in paniek

De officier van justitie zei dat de eerste aanvaring gebeurde toen zes kinderen tussen de dertien en vijftien jaar in de sloep zaten. ,,Dat wordt ook niet ontkend door die kinderen. Ze raakten in paniek door de manier waarop ze achterna werden gezeten door de twee verdachten en belden hun ouders die voor een vakantiehuis op een steiger zaten. De kinderen zijn terugvaren en in paniek het huisje in gevlucht.”

‘Fatsoenlijk gesprek niet mogelijk’

De officier stelt dat een vader in de sloep is gesprongen en probeerde de mannen aan te spreken. ,,Maar een fatsoenlijk gesprek was niet mogelijk. Een getuige hoorde dat de oudste verdachte zei: ‘Ik maak je af’. Dat mondde uit in een wilde achtervolging over het water.” De vader had ondertussen gezelschap gekregen van zijn broer. ,,De twee verdachten zijn meermaals in op de sloep ingevaren. Daarbij is ook met een luchtbuks geschoten.”

De vader en zijn broer verklaren volgens de officier dat er twintig keer gericht op hen is geschoten. ,,Dat is een bijzonderheid, dat bedenk je niet zo maar. De politie vindt ook een blikje met 24 luchtbukskogels. In het politiesysteem staan meerdere incidenten met een luchtbuks waar de oudste verdachte bij betrokken was.” De officier vindt dat sprake is van een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Celstraf geëist

De officier eiste 26 weken cel (10 voorwaardelijk) tegen de oudste verdachte en 18 weken (10 voorwaardelijk) tegen de jongere medeverdachte.

De politierechter vindt dat de lezingen in het dossier heel erg verschillen en dat er veel onduidelijk is. ,,In elk geval is er over en weer achter elkaar aan gevaren. In het dossier is niets te vinden over een luchtbuks, die is niet aangetroffen. Er zijn geen kogeltjes gevonden in de boot of de kleding van de broers. Daardoor kan ik niet vaststellen of er een luchtbuks was. Dat onderdeel is niet te bewijzen.”

‘Veel onduidelijk in dossier’

De twee verdachten zijn vrijgesproken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De rechter acht wel bewezen dat de 43-jarige man bedreigingen heeft geuit. Maar de rechter vindt niet dat er straf moet worden opgelegd. De man heeft al twaalf dagen vastgezeten. Hij is schuldig bevonden zonder strafoplegging. De 23-jarige man is volledig vrijgesproken. De twee komen direct vrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
Rechtbank
menu