Mannen uit (onder meer) Emmen gearresteerd voor fraude en deelname aan criminele organisatie

Beeld ter illustratie. Foto: Archief ANP

De FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) heeft op 18 januari zes mannen tussen de 24 en 45 jaar aangehouden in een onderzoek naar een criminele organisatie en fraude. Negen woningen en een bedrijfspand werden doorzocht in Emmen, Amsterdam, Purmerend, Hoofddorp en Volendam.

Dat meldt crimesite .

De zes mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en enkele van hen van het plegen van onder andere belastingfraude, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte.

Vuurwapens

In de doorzochte woningen en het bedrijfspand werd beslag gelegd op administratie, mobiele telefoons, horloges en (vuur)wapens. Het voorarrest van de zes mannen is inmiddels opgeheven, maar ze blijven nog wel verdachte in het onderzoek.

Criminele organisatie

De (vermoedelijke) link met een criminele organisatie kwam aan het licht toen de FIOD onderzoek deed naar belastingfraude en daarnaast naar fraude met mondkapjes. De zaken bleken met elkaar verbonden en er bleek vermoedelijk sprake van een criminele organisatie.

Katvanger in Bulgarije

Het lijkt erop dat de mannen besloten vennootschappen hebben opgericht, soms via een katvanger als aandeelhouder of bestuurder, waarmee op verschillende manieren fraude wordt gepleegd, zo meldt crimesite. ‘Na het plegen van de strafbare feiten worden de ondernemingen overgedragen aan een katvanger in Bulgarije. Deze medeverdachte ontbindt de ondernemingen zo snel mogelijk wegens gebrek aan baten.’

Ook werden waarschijnlijk ‘fictieve factuurstromen tussen ondernemingen van verdachten opgezet met als doel hoge bedragen aan btw terug te claimen’. De FIOD vermoedt dat hiervoor ook facturen van reguliere bedrijven zijn vervalst en overgelegd aan de Belastingdienst om de btw-teruggaaf te onderbouwen.

Gefraudeerd met coronategemoetkoming

Er is door een aantal verdachten vermoedelijk ook gefraudeerd met het aanvragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten die bedrijven kunnen aanvragen als ze inkomsten missen door corona. De mannen dienden vermoedelijk aanvragen in op naam van ondernemingen die hier niets van wisten.

Nieuws

menu