Mansholt keert terug naar Drenthe. Voorstelling en talkshow op kijkboerderij Eelde. De jaren 70 zijn weer helemaal terug in de landbouw

Toneelgroep Jan Vos trekt deze zomer langs boerenerven door het land. De veelgeprezen voorstelling Mansholt over de staat van de landbouw is zeer actueel. In Eelde gaan publiek, politici en boeren met elkaar in gesprek.

Jubilerend acteur Helmert Woudenberg is deze zomer weer Sicco Mansholt

Jubilerend acteur Helmert Woudenberg is deze zomer weer Sicco Mansholt Foto: Paul Hoes

De eerste twee weken van augustus wordt Mansholt in de theatertent op het erf van biologisch vleesbedrijf ’t Hoogeveld in Eelde ten tonele gebracht. Het verhaal over voormalig Eurocommissaris Sicco Mansholt gaat over de staat van de landbouw begin jaren 70.

Beroemd politicus

Mansholt was jarenlang fanatiek pleitbezorger voor opschaling in de landbouw maar wijzigt voor zijn pensioen op de valreep radicaal zijn koers richting de kringloopeconomie. In het stuk wil hij in Drenthe het bedrijf van boerin Wietje Nanninga kopen. Het levert een verbeten politieke en persoonlijke strijd op.

Dat verhaal is dus niet gedateerd, stelt Toneelgroep Jan Vos. Dus kruipt acteur Helmert Woudenberg, inmiddels 50 jaar in het vak, weer in de rol van de beroemdste politicus uit het Noorden.

Kijkspel

Sytze en Alma van der Groot ontvangen het rondreizende gezelschap op hun biologisch vleesbedrijf ‘t Hoogeveld in Eelde. Zij beheren het veenweidegebied in de natuur van De Onlanden. Daarmee garanderen ze naast het kijkspel in de theatertent ook een weidse blik daarbuiten.

Alma van der Goot: ,,Gezellig dat ze komen. Wij zijn vooral vliegende kiep tijdens de voorstelling zelf. De drukte zit voor ons in deze weken vooraf, het gras moet van het land.’’

Van der Goot gaat ook de talkshow voorafgaand aan de voorstelling met interesse volgen . ,,Wij kiezen er bewust voor om onze boerderij open te gooien voor publiek en politiek. Wij blijven altijd in gesprek over actuele kwesties. Daar past het ontvangen van deze voorstelling ook goed bij.’’

Tijden herleven

Jan Reinier de Jong, akkerbouwer in Odoorn, neemt deel aan de talkshow voor de voorstelling in Eelde. Hij heeft er naar eigen zeggen zin in om het theaterpubliek te vertellen over de landbouw en de soms gespannen voet tussen boer en politiek. Wat dat laatste betreft herleven de tijden van Mansholt ook anno 2021.

De Jong kent Mansholt van het groeten vanaf het land. ,,Wij huurden in die tijd grond naast de woonboerderij van Mansholt in Wapserveen. Maar ik heb vooral te maken met zijn opvolgers. Politici denken vaak in korte termijnen van vier jaar, terwijl wij op het bedrijf investeren voor de lange termijn. Dat schuurt soms.’’

De Jong vindt de combinatie van ‘weinig waardering’ en het vragen ‘van te veel van het goede’ door publiek en politiek soms pijnlijk. ,,Maar ik wil in Eelde niet de klagende boer uithangen. Ik heb een uitgesproken mening en het is leuk dat ze me vragen voor zoiets.’’

Boeren en bestuurders

Van 3 tot en met 14 augustus is Mansholt te zien in Eelde. De talkshows met boeren, bestuurders en wetenschappers zijn voorafgaand aan de zaterdagvoorstellingen en staan onder leiding van journalist Margriet Brandsma.

De voorstelling valt onder de coronaregels voor festivals en niet voor theater. De anderhalvemeterregel is daarmee niet van toepassing. Wel moeten bezoekers testen voor toegang of volledig gevaccineerd zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu