Mantinger dodenweg is nu weer een reeënparadijs

Vrijwilliger Jan Mensink schroeft de reflectoren op de paaltjes langs de Steendervalsweg in Mantinge. Foto Gerrit Boer.

Alleen al dit jaar verongelukten zes reeën op de Steendervalsweg in Mantinge. Veertig veelkleurige reflectoren moeten nieuwe aanrijdingen voorkomen.

Omwonende Henk Beuving zag de slachtoffers elke keer. ,,Daar lag er een, en daar. De laatste keer belandde er een in de greppel”, wijst hij naar de andere kant van de weg. ,,Een aanrijding met een ree is heel heftig. Automobilisten zijn vaak behoorlijk van slag.”

‘Het blijft maar doorgaan’

Het land rondom de Steendervalsweg in Mantinge is met de bossen en aardappelvelden een waar reeënparadijs. ,,Maar het blijft maar doorgaan met die ongelukken”, stelt Beuving. Hij kaartte het probleem aan bij Wildbeheereenheid (WBE) het Groote Veld, waar hij zelf lid van is. De lokale jagersvereniging zocht contact met de gemeente Midden-Drenthe. Die wilde de paaltjes wel betalen. Op voorwaarde dat de jagers het werk doen.

Kleuren voorkomen gewenning

Sinds zaterdagochtend staan de reflectoren op houten palen naast de weg. ,,Je hebt keuze uit wel twintig verschillende soorten reflectoren”, zegt WBE-voorzitter Martijn de Jong. ,,In Limburg en Duitsland zijn met dit type al goede resultaten behaald. We vertrouwen erop dat ze werken én lange tijd meegaan.”

De reflectoren staan op ooghoogte van de reeën en weerkaatsen het licht van de naderende auto. De verschillende kleuren moeten voorkomen dat de dieren wennen aan de reflectie. Automobilisten zullen weinig merken van de terugdeinzende reeën. ,,Het effect is vergelijkbaar met de reflectie van een hectometerpaaltje”, vertelt Thijs Jansen, bestuurslid van de WBE.

‘Preventie is veel belangrijker’

Dat een WBE (Drenthe telt er 22) zelf initiatief neemt voor zulke maatregelen, is vrij uniek. ,,Wij zijn lokaal de experts”, zegt Jansen. ,,Het is mooi dat we op deze manier kunnen laten zien dat het ons niet alleen om afschot gaat. Preventie is veel belangrijker.”

De jagers zien meer knelpunten in hun werkgebied, dat ongeveer gelijk is aan de gemeentegrenzen van Midden-Drenthe. Beuving: ,,Als de gemeente zegt: breng ze maar in kaart, wij ondersteunen, dan doen we dat. Voor het werk lopen we niet weg.”

Nieuws

Meest gelezen

menu