Maranathakerk Assen circulair gesloopt: straks een stukje kerk in menig huis terug te vinden

Latje voor latje en steen voor steen. Heel voorzichtig haalt Kamphuis sloopwerken de Maranathakerk in Assen uit elkaar. Overal ga je dit ‘tweedehandse’ bouwmateriaal weer terugvinden: de blauwe deuren komen terug in een flat aan de Smetanalaan, de houten latten in nieuwe appartementen.

De Maranathakerk in Assen wordt stukje bij beetje gesloopt.

De Maranathakerk in Assen wordt stukje bij beetje gesloopt. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het circulair slopen van de Maranathakerk gebeurt vanuit het project Drenthe Woont Circulair. Woningcorporatie Actium doet daaraan mee en wees dit project aan, zegt woordvoerder Miranda Hoekstra. „We willen onze CO2-voetafdruk kleiner maken en zorgvuldig met de beschikbare materialen omgaan. Bovendien wordt bouwmateriaal steeds duurder door schaarste. Hergebruik wordt urgenter.”

Op de locatie van de kerk bouwt Actium 43 nieuwe appartementen. Die woningen moeten eind 2024 klaar zijn. De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Assen-West die in het gebouw huisde, is inmiddels verkast naar kerkgebouw De Bron aan de Einthovenstraat, omdat de locatie aan de Nobellaan te groot zou zijn voor het krimpende ledenaantal.

Nog niet goedkoper

Maar voordat er 43 nieuwe woningen zijn, moet het afbreken van de Maranathakerk voorzichtig gebeuren. Geen dikke sloopkogel tegen de muren: vaklui demonteren alles stukje voor stukje. Dat kost tijd en is dus niet goedkoop.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's