Marathonschaatsers kijken uit naar NK

Marathonschaatsers kijken uit naar NK

Voor het eerst sinds 2007 strijden de marathonschaatsers zondag weer eens op de Jaap Edenbaan om de nationale titels op kunstijs.

Voor het eerst sinds 2007 strijden de marathonschaatsers zondag weer eens op de Jaap Edenbaan om de nationale titels op kunstijs.

Bij de mannen is het afwachten of titelverdediger Jorrit Bergsma zich in Amsterdam meldt na zijn tegenvallende 10 kilometer bij de NK afstanden. Bij de vrouwen ontbreekt de kampioene van de vorige editie sowieso: Mariska Huisman sloot haar loopbaan afgelopen winter af.

Bergsma geldt, indien aanwezig, uiteraard als een van de favorieten. Maar ook mannen als Gary Hekman en vijfvoudig kampioen Arjan Stroetinga worden vooraan verwacht. Hekman won dit seizoen al vier keer.

De Kampenaar kan niet wachten op zijn eerste nationale titel: ,,Die staat al jaren bovenaan mijn verlanglijstje en ik hoop dat het nu de tijd is om te oogsten'', stelt de rijder uit team Van Werven.

Frank Vreugdenhil, uit Eldersloo, is een andere kandidaat voor de titel. ,,Maar het is misschien wel de lastigste om te winnen'', denkt de rijder van team Okay Fashion & Jeans. ,,Ik werd al eens tweede, in 2013 in Utrecht. Het is de vraag of ik nog eens zo'n kans krijg.''

Bij de vrouwen is Carien Kleibeuker een van de kanshebsters. Ze is blij met de terugkeer van de titelstrijd naar Amsterdam, op een baan in de open lucht. ,,Dit is de baan waar alle elementen uit de sport weer terugkomen in de wedstrijden. En die zijn daardoor altijd hard, zwaar en spectaculair'', aldus Kleibeuker die met Janneke Ensing uit Gieten, dit seizoen al goed voor vijf zeges, een geduchte concurrente heeft. ,,Een NK, dat is het mooiste dat er is. Die titel wil ik. En ik wil een tijdje in dat pak rijden, dat lijkt me heel bijzonder. Als ik drie zeges kon inleveren voor die Nederlandse titel zou ik dat meteen doen.''

Ook Ensing verheugt zich op een strijd op het buitenijs van Amsterdam, waar ze al vaker won. ,,Het is een baan die me heel erg ligt, dat is prettig. Ik sta er nu natuurlijk ook heel goed voor. Maar op 3 januari begint iedereen weer blanco.''

De vrouwen starten zondag 15.00 uur voor een wedstrijd over 100 ronden, de mannen zijn om 16.15 uur aan de beurt. Zij rijden 150 ronden.

Nieuws

Meest gelezen

menu