Marco Out over demonstrerende boeren bij gemeentehuis Midden-Drenthe: 'Beetje dom dat jullie dit op deze manier doen'

Marco Out staat de bijeengekomen boeren te woord Persbureau Meter

Voorzitter van de Veiligheidsregio Marco Out is niet te spreken over de boeren die maandagavond met tientallen tractoren het gemeentehuis van Midden-Drenthe bezetten. Hij noemt de onaangekondigde actie ‘een beetje dom’.

,,Er was een verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen. Dat is er inmiddels wel een tijd af, maar het eerste moment dat een deel van de boeren wil demonstreren doen ze dat onaangekondigd en met tractoren. We hebben spelregels afgesproken met elkaar en de boeren houden zich daar niet aan”, concludeerde Out een tijdje nadat de boeren weer zijn vertrokken.

Maandagavond stonden tientallen tractoren voor het gemeentehuis in Beilen om te demonstreren tegen het politie-optreden begin juli. Out was daar om tekst en uitleg te geven over de rol van de Veiligheidsregio bij het opbreken van een boerendemonstratie bij Attero bij Wijster. Daarbij werden tientallen mensen, onder wie kinderen, opgepakt door de politie.

‘Amper verstaan’

Dit ingrijpen door de politie, onder verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio, heeft veel kwaad bloed gezet bij de boeren. Die reppen over onnodig machtsvertoon van de overheid.

Out, tevens burgemeester van de gemeente Assen en daardoor automatisch hoofd van de Veiligheidsregio van Drenthe, was maandagavond op uitnodiging van de gemeenteraad van Midden-Drenthe in Beilen. ,,Onder meer om antwoord te geven hoe dat nou allemaal is gegaan in Wijster en wie besloten had tot ingrijpen. We hoorden plots toeters. We waren al bijna klaar trouwens, maar we konden elkaar door het getoeter nog amper verstaan. Toen ben ik naar buiten gegaan om in gesprek te gaan”, aldus Out.

Volgens de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe stond er buiten een behoorlijk grote groep. ,,Het was wel erg ongeorganiseerd allemaal. Toen ik vroeg wie hun leider was, wist niemand iets.”

‘Beetje dom’

,,Ik vind het heel bijzonder dat jullie dit op deze manier doen en ook een beetje dom”, zei Out tegen de menigte waarna hij ze wijst op de anderhalve meter afstandregel.

Out vindt ook achteraf dat de boeren zich niet aan de afspraak hebben gehouden. ,,Demonstreren mag, maar meld het gewoon. Dit gedrag is jammer en onnodig, want ik wil altijd het gesprek wel aangaan. Maar eigenlijk niet op deze manier”, aldus Out die overigens zegt daarna een correct gesprek te hebben gevoerd met Abe Dijkstra die zich opwierp als woordvoerder van de groep. ,,Ik heb ze uitgelegd waarom de politie heeft ingegrepen. En zij wisten dondersgoed dat je niet mocht demonstreren met grote landbouwvoertuigen. Als je dat dan toch doet, dan moet je de consequenties ook aanvaarden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu