Marco uit Meppel maakte met zijn zoon Hidde een 'wereldreis' door Noord-Nederland. Bekijk hier hun route langs 'Polen', 'Siberië' en 'Egypte'

Je hoeft het land niet uit om wat van de wereld te zien, ontdekte Marco Brinkman uit Meppel. Samen met zijn zoon Hidde (12) plande hij een ‘wereldreis’ door Noord-Nederland, onder andere langs de Noordkaap, Siberië en Egypte. Bekijk de tocht hier.

Twee kiekjes van de 'wereldreis' van Marco en Hidde Brinkman uit Meppel. Links Frankrijk bij Nijerberkoop, rechts Denemarken bij Slochteren. Foto: Eigen foto.

Twee kiekjes van de 'wereldreis' van Marco en Hidde Brinkman uit Meppel. Links Frankrijk bij Nijerberkoop, rechts Denemarken bij Slochteren. Foto: Eigen foto.

De route langs de wereldsteden duurde zo’n anderhalve dag. Voor wie het nog niet doorhad: de plekken die Brinkman en zijn zoon aandeden, liggen allemaal in het Noorden. Het idee ontstond toen ze hoorden van de plaats Amerika in Noord-Drenthe (niet te verwarren met America in Limburg). „We zijn toen een avondje gaan zoeken op Google naar internationale plaatsnamen in Nederland. Er was een website die er al wat had verzameld en we zochten zelf nog iets verder.”

Uiteindelijk rolde er een route langs veertien plaatsen, gehuchten of zelfs zandweggetjes uit. Zo’n 430 kilometer, verdeeld over twee dagen, met een overnachting in Leek. Eind vorige week gingen vader en zoon op pad met de cabriolet, het weer zat immers vreselijk mee.

Lissabon onvindbaar

Vanuit Meppel trokken ze naar Engeland, een buurtschap bij Ruinen, waar ‘Lissabon’ al snel onvindbaar bleek. „Een behoorlijke C-weg, daar in de buurt, kon ik op de kaart niet meer vinden. Dus we zijn maar doorgereden naar Siberië (bij Stuifzand, red.)”, lacht Brinkman.

Om zoon Hidde uit te dagen, bombardeerde Brinkman hem tot navigator. Vanaf papier moest hij zijn vader naar de volgende ‘wereldstad’ sturen. „Het was qualitytime . Een soort levende puzzel.” Toch ontkwamen ze er niet aan af en toe op internet te kijken. „In sommige dorpjes waren de wegen opengebroken. Dan moet je wel even kijken hoe je om moet rijden. Verder ging alles gestroomlijnd.”

‘Zo min mogelijk snelwegen, zo min mogelijk N-wegen’

Hoewel de bestemmingen ludiek zijn, was de rit vele malen mooier, meent Brinkman. „Tja, soms kwamen we ergens aan en was het niet meer dan een klein naambordje. Maar onderweg hebben we zoveel mooie landschappen, boerderij en zijpaadjes gezien. We kwamen op plekken waar je normaal nooit komt, en in plaats van verloren rondrijden hadden we écht een doel. Van plek naar plek, zo min mogelijk snelwegen, zo min mogelijk N-wegen.”

Het meest genoot Brinkman van het contrast tussen de grote industrie en de uitgestrekte landbouwgronden in het noordelijkste puntje van Groningen. „Die windmolens kennen wij in Drenthe niet. De molens die we hier gewend zijn, vallen daar in het niet. Maar ook Bethlehem, bij Rottum in Groningen, deed aan als een stukje buitenland. Alsof je een klein Engels dorpje binnenreed. Fantastisch.”

Zurich was wel erg ver omrijden

De twee hadden nog een vijftiende bestemming aan kunnen doen op hun tocht: Zurich, bij de kop van de Afsluitdijk in Friesland. „Maar dat was wel erg ver omrijden. Ik zag halverwege de tweede dag dat Hidde er wel klaar mee was. En eerlijk gezegd: voor mij was het toen ook mooi geweest. Toch kan ik het iedereen aanraden.”

Bekijk hieronder de wereldreis van Marco en Hidde Brinkman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu