Marije Joling kan op WK niet op tegen zichzelf

Marije Joling in actie tijdens haar teleurstellende 3 kilometer. FOTO EPA

Toen Marije Joling de tijden van Ireen Wüst en Antoinette de Jong op de 3 kilometer zag, wist ze het zeker: niet medaillewaardig.

Toen Marije Joling de tijden van Ireen Wüst en Antoinette de Jong op de 3 kilometer zag, wist ze het zeker: niet medaillewaardig.

De 28-jarige schaatsster uit Assen kwam bedrogen uit. De 4.03,13 van Wüst was zelfs een fractie langzamer dan de gouden rit van Martina Sablikova (4.03,05). De tijd van De Jong bleek uiteindelijk brons waard: 4.04,25. Joling kwam na een rechtstreeks gevecht uit op 4.06,62. Dat resulteerde in de vijfde plaats. ,,Dat had veel beter gemoeten”, zei Joling, duidelijk aangeslagen.

Grootse plannen

Ze had vooraf grootse plannen, bekende ze. ,,Niemand is op een WK onverslaanbaar”, hield Joling zichzelf voor toen bleek dat ze tegen Sablikova had geloot, de grootste kanshebster op goud. Als ze de Tsjechische grootheid eronder zou houden, was een medaille zo goed als zeker. Van een echte doorbraak droomt ze namelijk al jaren. Kolomna kon zomaar haar moment worden, had ze zich bedacht. ,,Niets is onmogelijk'', pepte ze zichzelf op.

Maar na afloop stond Joling toch weer met lege handen. ,,Ik wilde de strijd aan met Sablikova. Maar uiteindelijk verlies ik van mezelf. De rit werd een echte strijd tegen mezelf. Daar baal ik echt enorm van.” Het was Jolings enige kans om geschiedenis te schrijven dit jaar. Voor de overige nummers op het WK afstanden is ze niet gekwalificeerd.

Ireen Wüst

Wüst had geen rekening gehouden met het feit dat haar race nog verzilverd werd in een medaille. Ze startte al vroeg en moest daarna afwachten of haar tijd goed genoeg was om de concurrentie te verslaan. Zelf dacht ze van niet, maar naarmate de middag vorderde, bleek haar tijd scherper dan ze dacht. Des te opmerkelijker was haar reactie na de huldiging. ,,Ik baal nu zelfs dat het geen goud was”, zei Wüst. ,,Het was zo close. Maar goed, als dat balen straks voorbij is, weet ik heus wel dat ik tevreden mag terugkijken op deze dag. Ik heb een goeie race gereden.”

Antoinette de Jong

Antoinette de Jong was eigenlijk de verrassing van de dag. De twintiger uit Rottum moest als eerste het ijs op, ook nog in haar eentje, en eenmaal weer in de kleedkamer wist ze bijna zeker: dit is geen medaille. Maar goed, toen tijdens het omkleden bleek dat haar prestatie nauwelijks navolging kreeg, bleef ze toch maar hangen in de imposante schaatshal van Kolomna. Dat was maar goed ook. De Jong bleek goed voor brons. Drie weken geleden won ze ook al brons op het EK allround in Minsk.

Uitslagen WK afstanden, Kolumna (Rus)

Mannen, 10.000 meter: 1. Kramer (Ned) 12.56,77, 2. Bloemen (Can) 12.59,69, 3. Kooiman (Ned) 13.02,15, 4. Beckert (Dui) 13.09,42, 5. Belchos (Can) 13.10,99, 6. Geisreiter (Dui)

Vrouwen, 3000 meter: 1. Sablikova (Tsj) 4.03,05, 2. Wüst (Ned) 4.03,13, 3. De Jong (Ned) 4.04,25, 4. Pechstein (Dui) 4.05,09, 5. Joling (Ned) 4.06,62, 6. Takagi (Jap) 4.07,26.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu