Markantste pand van Westerbork verkocht: horeca-ondernemers nemen intrek in 't Aole Gemientehoes

David de Leeuw, Sander Vos en Ramon Snippe van 't Derkshoes. Foto: ERIK BUIST FOTOGRAFIE

‘T Aole Gemientehoes in Westerbork is verkocht. Twee investeerders uit het dorp hebben het pand gekocht en horeca-ondernemers uit het dorp gevraagd er een nieuw restaurant te gaan exploiteren.

Lokale ondernemers David de Leeuw (Abdij de Westerburcht) en Sander Vos (Ierse Pub & Restaurant de Turfsteker) nemen het initiatief voor een nieuw horecaconcept, geïnspireerd op de keuken van Tel Aviv.

Meerdere exploitanten

De investeerders, die op de achtergrond willen blijven, hebben een gezamenlijk doel: het voormalige gemeentehuis behouden voor de inwoners van het dorp. ,,Historisch gezien is het altijd een gebouw van het dorp geweest. Daarom zochten de investeerders ook naar een ‘brede coalitie’ qua exploitanten”, legt Vos uit.

Vos en De Leeuw zagen samenwerking meteen zitten. ,,We zijn goede collega’s van elkaar. Als je zo’n nieuw concept minimaal met zijn tweeën neer kan zetten, is dat een mooie bekroning op die samenwerking.”

Het idee voor de Israëlische keuken komt van Vos. ,,Kort voordat wij zijn benaderd was ik net bij een leverancier in Tel Aviv geweest. Daar kwam ik heel enthousiast weer vandaan. De keuken is uitdagend. Ze gaan kwalitatief maar eenvoudig met eten om. De keuken draait om samen eten. Op tafel staan verschillende hapjes, die allemaal met elkaar worden gedeeld.”

Alternatief voor stichtingen

‘t Aole Gemientehoes was sinds 2013 eigendom van zorgorganisatie ‘t Derkshoes. Die verkocht het pand omdat de onderhoudskosten opliepen en er te weinig gebruik van het gebouw werd gemaakt. Verschillende verenigingen huurden ruimtes in het pand. De huurders zijn onlangs door ‘t Derkshoes ingelicht over de verkoop, vertelt Vos.

,,Onderdeel van het verkoopcontract was dat de verenigingen die nu nog gebruikmaken van ‘t Derkshoes onder dezelfde voorwaarden bij de deelnemende horecagelegenheden terecht kunnen”, stelt Vos.

‘In 2020 een lichtje laten schijnen’

Wanneer mensen voor het eerst een hapje kunnen eten in De Cloenstee, zoals ‘t Aole Gemientehoes officieel heet, weet Vos nog niet. ,,We willen eigenlijk ergens in 2020 wel een licht laten schijnen achter de ramen van ‘t Aole Gemientehoes. Maar we beseffen wel dat dat heel enthousiast is. We hebben natuurlijk ook allemaal onze eigen bedrijven.”

,,Het is een hele uitdaging en een mooi project”, vervolgt hij. ,,Het is toch geweldig als je dit in en voor het dorp kan doen?” Volgens de plannenmakers staat de gemeente welwillend tegenover het voornemen om in het pand een horecagelegenheid te beginnen. Daarnaast is en blijft het mogelijk om in het pand te trouwen.

Het gemeentehuis is in 1927 gebouwd en was tot de jaren ‘80 gemeentehuis van de voormalige gemeente Westerbork. ‘t Derkshoes kocht het pand in 2013 en verbouwde het gedeeltelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu