Mark Tuit vecht voor het enige edelhert in Drenthe. Vijf vragen over het imposante beest

Een burlend edelhert. Dit is niet het dier wat in Drenthe rondloopt. Foto: Staatsbosbeheer

Al twee jaar struint een wild edelhert door Drenthe. De provincie heeft besloten dat zijn laatste uren zijn geteld. Het beest moet worden afgeschoten. Mark Tuit van Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie Noord is een petitie begonnen om dat tegen te houden. Maar wat voor dier is het precies, hoe is het hier gekomen en waarom moet het dood? Vijf vragen.

1. Waar leven edelherten?

Edelherten komen hoofdzakelijk voor op de Veluwe. Daarnaast zijn ze ook te vinden in de Oostvaardersplassen, het Weerterbos in Limburg en Het Groene Woud in Brabant. Soms gaan edelherten zwerven. De Drentse viervoeter is waarschijnlijk afkomstig van de Veluwe.

2. Het edelhert leeft alleen, is dat normaal?

De mannetjes (herten) leven het grootste deel van het jaar samen in groepen (roedels). Dat geldt ook voor de vrouwtjes (hindes), zij leven samen met hun kalveren en eenjarige herten.

Dat dit dier alleen leeft, is volgens Ruud Kreetz van Natuurmonumenten niet ongebruikelijk, vertelt hij tegen RTV Drenthe. „Juist mannelijke edelherten leven solitair en verplaatsen zich ook als solitair dier van de ene naar de andere plek.”

3. Wat eten edelherten?

Edelherten zijn herbivoren. De grote grazers eten dus plantaardig voedsel. Ze hebben een grote variëteit aan voedsel op het menu staan. Zij eten onder andere: boomschors, heide, knollen, wortels, zaden, knoppen, gras en loof van bomen.

4. Waarom moet het dier worden afgeschoten?

Buiten de officiële leefgebieden is sprake van een nulstandsbeleid. Vanwege de verkeersveiligheid moeten de beesten worden afgeschoten. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2017 en 2019 toen er herten rondliepen bij Veenhuizen en Smilde.

5. Worden er vaak edelherten aangereden?

Volgens de provincie Drenthe levert het dier gevaar op voor het verkeer. Een edelhert is een flink zoogdier. Het kan maximaal 225 kilogram wegen en heeft een schouderhoogte van 130 cm.

Voor zover bekend heeft het edelhert in Drenthe nog nooit brokken veroorzaakt.

Maar er gebeuren wel ongelukken met edelherten, ook in Drenthe. In april 2015 werd bij Assen een edelhert doodgereden en op 11 november dit jaar reed een automobilist vlakbij Ede een edelhert aan.

De petitie om het edelhert niet te laten afschieten is inmiddels al ruim 5700 keer ondertekend.

Voor dit artikel zijn de websites van Park De Hoge Veluwe en Vereniging Het Edelhert geraadpleegd.

Nieuws

Meest gelezen

menu