Marokkaanse asielzoeker slaat deuk in plafond bus op beruchte buslijn Qbuzz: 'Dit zijn de mensen die voor veel onrust zorgen in en rond Ter Apel'

Buschauffeurs zijn passagiers die zich misdragen spuugzat, zoals een 22-jarige asielzoeker uit Marokko en zijn twee vrienden. De drie asielzoekers zaten zonder kaartje in een bus op de beruchte buslijn van Qbuzz van Emmen naar Ter Apel.

Buslijn 73 bij het station in Emmen. foto: DVHN

Buslijn 73 bij het station in Emmen. foto: DVHN

Toen ze daar op werden aangesproken door een toezichthouder liep het mis. Een vriend van de Marokkaan werd opgepakt door de politie. De 22-jarige, die nog maar kort in Nederland is, bemoeide zich ermee. Hij sloeg met zijn vuist een deuk in het plafond van de bus. Hij verklaarde achteraf dat hij zijn vriend wilde helpen en dat vervolgens zijn hand per ongeluk uitschoot.

Zowel de officier van justitie als de politierechter geloven niets van dat verhaal, bleek maandag bij een zitting van de politierechter. De verdachte kwam niet opdagen. Volgens de officier is hij al eerder tot een werkstraf veroordeeld voor een winkeldiefstal. Dat gebeurde op een zitting op het asielzoekerscentrum. De werkstraf kon hij op het azc-terrein uitvoeren.

Zorgen voor onrust in en rond Ter Apel

Volgens de officier waren de verdachte en zijn twee vrienden de hele dag al vervelend. Ze zorgden voor moeilijkheden in de bus en weigerden een kaartje te kopen. De politierechter zei dat uit een foto blijkt dat met kracht op het plafond is geslagen. ,,Dit zijn de mensen die voor veel onrust zorgen in en rond Ter Apel. Een gevangenisstraf van een week is op zijn plaats.”

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat negen op tien buschauffeurs zich onveilig voelen op buslijn 72/73 op de route Emmen-Ter Apel. Het zijn de veiligelanders, asielzoekers uit bijvoorbeeld Marokko die geen kans hebben op een verblijfsvergunning, die voor overlast zorgen. Demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol heeft onlangs in een gesprek met de chauffeurs toegezegd dat zij naar een oplossing gaat zoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu