Matthias M. uit Meppel maar paar weken uit tbs-kliniek toen hij Halil Erol doodde en in stukken zaagde. Rechtbank: tien jaar cel en tbs.

Illustratie: Nicole van den Hout

De 43-jarige Matthias M. uit Meppel is veroordeeld voor het doden van Halil Erol uit Steenwijk. Hij zou dat in zijn woning in Meppel hebben gedaan. De rechtbank in Zwolle veroordeelt hem tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Dat is donderdagmiddag uitgesproken door de meervoudige strafkamer van de rechtbank.

Nog maar net uit tbs-kliniek

Het kan volgens de rechters niet anders dan dat Matthias M. in 2010 de toen 34-jarige Halil Erol om het leven heeft gebracht en in stukken heeft gezaagd. ,,Een ander scenario is niet aannemelijk”, zei de rechtbank. Volgens de rechters is er bij M. sprake van een ziekelijk verstoorde geest. De moord op Halil Erol wordt gezien als uit een ‘scene uit een horrorfilm’.

Matthias M. heeft het 34-jarige slachtoffer voor het laatst in leven gezien, las de rechter voor. Ook is er dna van hem en het slachtoffer gevonden op een dekbedovertrek waarin lijkdelen van Erol waren aangetroffen. Samen met telefoongegevens van de telefoon van Erol komt de rechtbank tot de conclusie dat M. de dader moet zijn.

Onder andere de ex-vrouw van Erol en de ex-vriendin van Matthias M. worden nog verdacht van betrokkenheid bij de dood van het 34-jarige slachtoffer. Wat hun rol precies was is vooralsnog onduidelijk. Ook wanneer zij terecht staan is ongewis.

Meppelder Matthias M. werd in 1998 al eens werd veroordeeld tot 8 jaar cel en tbs voor het verkrachten en vermoorden van een 29-jarige vrouw. Het is dus de tweede maal dat hij een persoon om het leven heeft gebracht. Hij was, toen hij Erol om het leven bracht, nog maar een paar weken vrij.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie ook al tien jaar celstraf en tbs tegen de 43-jarige M. Volgens het OM is er sprake van doodslag.

Spoorloos verdwenen

Halil Erol verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Enkele maanden later werden delen van zijn lichaam teruggevonden in de Steenwijker Aa in Eesveen. De armen (zonder handen), bovenbenen en onderbenen met voeten werden in een Ikea-zak gevonden.

Begin 2013 vinden twee wandelaars ook menselijke resten en botten (de romp van Erol) in natuurgebied De Kiersche Wijde in Wanneperveen. Erols handen en hoofd zijn nooit gevonden.

Nieuws

menu