Max (6) staat uit en thuis tussen de harde kern van FC Emmen. 'Kom op Emmen, maak die goal'

Max bij zijn voetbalkaart met een bijzonder sjaal van de overleden voetballer David di Tommaso van FC Utrecht.

Max bij zijn voetbalkaart met een bijzonder sjaal van de overleden voetballer David di Tommaso van FC Utrecht. Foto: Jan Anninga

Uitsupporters zitten in het verdomhoekje. Het beeld van opgeschoten vechtjassen lijkt hardnekkig. In het uitvak van FC Emmen staan alle rangen, standen en leeftijden. Zoals Max (6) en zijn grote zus Nina (12).

Een sprong met halve draai in de lucht, inclusief oerkreet. De 6-jarige Max scoort net zijn vijfde goal. De linkspoot van vv Bargeres heeft zojuist fotograaf en verslaggever alle hoeken van het wijktrapveldje laten zien.

Twee bananen

Vol trots heeft hij daarvoor zijn voetbalmuseum laten zien. Zijn slaapkamertje in het rijtjeshuis in Bargeres staat vol met bijzondere spullen van zijn favoriete sport. Van sjaals van clubs uit binnen- en buitenland tot een dikke voetbalatlas vol weetjes. En vooral heel veel van zijn cluppie FC Emmen.

Op zijn kast verwerkt hij iedere zondag de ranglijst van de eredivisie met achttien plaklogo’s. Hij kent alle spelers, hoe ze juichen, uit welke stad of land ze komen en de namen van stadions. We komen op het juiste moment. ,,Emmen staat deze week op 15. Dan degraderen ze niet’’, juicht Max.

Aan de muur hangt het topstuk van de collectie. Een kaart van Nederland met daarop alle plaatsen van de betaald voetbalclubs. Op acht plekken zit een vlaggetje geprikt. Daar is Max al geweest om een wedstrijd van Emmen te volgen. Van De Euroborg in Groningen tot De Kuip in Rotterdam. Die laatste is het allermooiste. ,,Lekker oud, groot en in de vorm van twee bananen tegen elkaar’’.

Kelen schor

Max heeft het groundhoppen , het bezoeken van stadions, en de passie voor de plaatselijke FC niet van een vreemde. Moeder Marloes (43) is al vanaf haar zeventiende kind aan huis op De Oude Meerdijk. Zus Nina (12) is ook al vijf jaar van de partij. Uit en thuis.

Haar eerste uitwedstrijd was tegen FC Groningen in 2019. Emmen verloor en Nina schreef na afloop een briefje aan trainer Dick Lukkien. ,,Ik heb hard gejuicht voor FC Emmen, maar ze deden het niet zo goed. Kunnen de spelers dat de volgende keer beter doen?’’, stond daarop.

Maar zoals een echte Emmenaar betaamt schreeuwde Nina en voetbalvriendinnetje Myke ook bij een achterstand de kelen schor. ,,De fanatieke supporters waren opeens zo stil. Dus gingen wij maar heel hard zingen om de sfeer er weer in te krijgen’’, zegt Nina.

Maak die goal

Sindsdien heeft de harde kern van Emmen haar en later ook haar kleine broer in het hart gesloten. ‘Moi Max’, roepen de mannen als ze hem weer treffen op de tribune. Laatst mocht hij met hun vlag zwaaien. Hij kent alle supportersliedjes en strijdkreten. Zijn favorieten: ,,’Wij zijn FC Emmen’, ‘Rood-Wit aan de bal’ en ‘Kom op Emmen, maak die goal.’’

Het eigen stadion kennen ze op hun duimpje. Daar gaan ze zelf naar beneden om drinken of snoep te halen. Meestal komen ze weer terug met de buit én de consumptiemuntjes omdat ze vrijgevige bevriende supporters tegenkwamen.

Uitwedstrijden zijn anders. Ieder stadion is weer een ontdekkingstocht. Vaak door krappe toegangspoortje een afgeschermd vak binnen, vaak gefouilleerd worden, supporters van de tegenclub en politie in de buurt.

Shoppen en slapen

Marloes: ,,Ik ging samen met Nina en Max in de auto naar NEC in Nijmegen. Daar wilde ik graag parkeren bij het uitvak. Een steward begreep niet dat ik met twee kinderen kwam. Mevrouw: bent u hier wel goed?’’

Toch hebben ze zich nooit onveilig gevoeld bij uitwedstrijden. ,,Ik ben niet zo snel bang en ze laten een moeder met kinderen echt wel met rust. En onze eigen mannen uit Emmen passen goed op ons.’’

Na de wedstrijd tegen Volendam was er een knokpartij. ,,Daar was ik alleen met Max. Die zei toen beide groepen buiten tegen elkaar aan het zingen en schreeuwen waren: ‘mooi sfeertje hier’. Ik heb hem snel in de bus gedaan en daar is hij lekker in slaap gevallen.’’

Nina gaat liever met zijn allen in de auto in plaats van in - bij sommige wedstrijden verplicht - een supportersbus. ,,Dan kunnen we vooraf ook nog even de stad in om te shoppen.’’

Bekend kapsel

Max wil vooral graag zo snel mogelijk alle vlaggetjes in zijn landkaart prikken.

Vooralsnog als fan, maar hij biedt trainer Dick Lukkien ook aan om een keertje mee te voetballen. Hij heeft namelijk al 25 doelpunten gemaakt dit seizoen bij vv Bargeres onder 8 jaar. Die worden bij FC Emmen node gemist.

Maar Max heeft ook wel vertrouwen in zijn idool Ole Romeny. Op het trapveldje bootst hij de doelpunten van de Emmen-spits en het juichen na. Daar stopt de gelijkenis niet. Marloes: ,,We nemen tegenwoordig zelfs een foto van Romeny mee naar de kapper.’’