Mede-grondlegger van het moderne Emmen overleden

Foto: Archief gemeente Emmen

Met het overlijden van Niek de Boer (91) is een van de grondleggers van het moderne Emmen heengegaan.

Een kleine advertentie in Het Parool, vier dagen geleden, om te melden dat stedenbouwkundige Niek de Boer in besloten kring was gecremeerd in zijn laatste woonplaats Haarlem. Zo groot als zijn daden in de jaren zestig waren, zo bescheiden was zijn afscheid.

Niek de Boer werd samen met André de Jong in 1955 aangetrokken als stedenbouwkundige van Emmen. Zij werden verantwoordelijk voor de planning van de woonwijken Angelslo en Emmerhout. Die wijken baarden internationaal opzien vanwege de introductie van zogenaamde woonerven, waar het gemobiliseerd verkeer zoveel mogelijk op de achtergrond bleef.

Er zat ook een filosofie achter: De Boer realiseerde zich dat het uitbreiden van een dorp tot industriestad voor de veenarbeiders een enorme cultuuromslag betekende en kwam daarom met het concept van de Open Groene Stad, iets waar Emmen zich nog steeds graag op laat voorstaan. In feite werden in die groene omgeving de voordelen van de stad gecombineerd met de beslotenheid van een dorp.

 

Busladingen vol naar Emmen

Opvallend bij de bouw van beide wijken aan de oostkant van Emmen is dat ze niet direct aan het centrum van Emmen grensden. Angelslo ontstond tussen 1960 en 1971, Emmerhout tussen 1966 en 1976. Er ging in de gemeenteraad heel wat discussie aan de bouw vooraf, vooral bij Emmerhout. Niet alleen moest er een groot stuk van de Emmer Dennen verdwijnen, tot woede van Staatsbosbeheer, maar ook wilde de raad niet dat net als in Angelslo alle huizen platte daken zouden krijgen. Wel werd het idee van de woonerven in Emmerhout nog verder doorgetrokken. Het resultaat was dat stedenbouwkundige van over de hele wereld, tot uit Japan aan toe, met busladingen vol door Emmen werden gereden en hun ogen uitkeken.

Niek de Boer is in 1924 geboren in Deventer. Hij studeerde in 1955 af als architect aan de Technische Hogeschool in Delft. In 1966 verliet De Boer Emmen om directeur te worden van de Planologische Dienst in Zuid-Holland en daarna hoogleraar stedenbouwkunde aan 'zijn' TH. Ook was hij jarenlang redacteur van het blad Wonen-TABK.

Nieuws

Meest gelezen

menu