Medewerkster van Wildlands steelt 1300 keer van het dierenpark in Emmen: dat leverde haar 43.000 euro op (en nu heeft ze een taakstraf)

De vrouw stal ruim 43.000 euro van haar werkgever. Fotomontage Infographics DvhN

Een 26-jarige vrouw uit Emmen is donderdagochtend veroordeeld voor het stelen van ruim 43.000 euro van Wildlands Adventure Zoo uit Emmen waar zij werkte. Ze stal ruim 1300 maal geld van de dierentuin.

Het ging steeds makkelijker, zei de schuldbewuste vrouw tegen de politierechter in Assen. Het begon klein. Maar de bedragen liepen op tot 750 euro, 900 euro en zelfs een keer 1950 euro.

Tussen juli 2016 en 20 november 2018 stal de vrouw 43.050,40 euro uit het restaurant Travelers Taste van het dierenpark uit Emmen. De politierechter gaf uiteindelijk een werkstraf van 160 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf voor verduistering in dienstverband.

Gokverslaving

De vrouw gaf aan verslaafd te zijn aan gokken. Zowel in de cafetaria als ook online. Inmiddels loopt ze een traject bij Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) en is ze naar eigen zeggen goed op weg. Ze heeft wel een kleine terugslag gehad. ,,Maar nu gaat het beter.”

De 26-jarige, die op staande voet werd ontslagen, toonde zich een zeer berouwvolle dader. Ze betaalt Wildlands inmiddels elke maand 300 euro terug. Wildlands en zij zijn een betalingsregeling overeengekomen. Als ze een maand niet betaalt, krijgt ze daar een boete voor. ,,Nog een dikke tien jaar te gaan. Gelukkig heb ik weer werk.” De vrouw werkt bij haar broer in de zaak als bedrijfsleidster. ,,Ik heb het opgebiecht aan hem en hij heeft mij een tweede kans gegeven.”

‘Het leek zo gemakkelijk’

De vrouw gaf aan dat ze door haar gokverslaving op deze manier makkelijk aan geld kwam. De 26-jarige, die in april 2016 bij Wildlands begon met werken, stond achter de kassa. Ze sloeg de bedragen van klanten wel aan en gaf een bon, maar sloeg die niet af. Daardoor kon ze de rekeningen buiten de boeken houden en belandde contant geld in haar zakken. ,,De verslaving won het gewoon van mij. Het ging heel lang goed en het leek zo makkelijk.”

Camera’s hingen er niet in het restaurant en haar collega’s hadden het in eerste instantie ook niet door. ,,Ik wachtte op een geschikt moment als de leidinggevende er niet was”, bevestigde de vrouw.

Ze viel uiteindelijk toch door de mand toen een collega het opviel toen er familie van haar in het dierenpark aanwezig was en die vroeg om de bon. Dat bedrag bleek niet in het systeem te staan.

1300 maal gestolen

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er twintig pagina’s uitgedraaid door Wildlands met zogeheten ‘min-transacties’, bedragen die werden teruggeboekt. ,,Op elke pagina staan 65 transacties. Dat betekent dat U zo’n 1300 maal iets hebt gestolen van uw werkgever.”

De vrouw knikt, zucht diep en buigt dan haar hoofd.

Dat doet ze nogmaals als de officier van justitie zegt dat bij een ‘normale’ winkeldiefstal een geldboete volgt. Maar dat bij een derde keer er een maand gevangenisstraf opstaat. ,,1300 keer is veel vaker.”

Toch zag de officier van justitie ook dat de vrouw van goede wil is om er iets van te maken. Hij vroeg de politierechter om haar niet naar de gevangenis te sturen, maar een werkstraf op te leggen van 160 uur. ,,En een gevangenisstraf van twee maanden voorwaardelijk.”

De rechter ging daar dus grotendeels in mee. ,,Voor meerdere winkeldiefstallen zit je inderdaad zo een maand vast. Maar ik heb liever dat u aan het werk blijft en in behandeling blijft bij VNN. Dus de variant die het Openbaar Ministerie kiest, vind ik wel mooi. 160 uur taakstraf en een maand voorwaardelijk als goede waarschuwing.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Wildlands
menu