Medewerkster van bedrijf in Hoogeveen hield online bingo's terwijl zij ziek thuis zat en tegen bedrijfsarts zei tot niets in staat te zijn. Rechter vindt dat vrouw terecht op staande voet is ontslagen

Een kantoormedewerkster van een bedrijf in Hoogeveen is terecht op staande voet ontslagen. De vrouw zat ziek thuis en beweerde dat ze door medicijngebruik tot niets in staat was. Ondertussen hield zij bingo’s op Facebook.

Rechter: Op filmpjes van de presentaties van haar bingo maakt de medewerkster een geconcentreerde en alerte indruk.

Rechter: Op filmpjes van de presentaties van haar bingo maakt de medewerkster een geconcentreerde en alerte indruk.

Dat blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter in Assen. De kantoormedewerkster stapte naar de rechter om haar ontslag aan te vechten. Maar dat is mislukt. De vrouw meldde zich begin dit jaar ziek met knieklachten. De bedrijfsarts stelde na een maand dat zij wel weer voorzichtig kon opstarten met een paar uurtjes per week.

De medewerkster gaf aan dat zij dat niet kon. Ze beweerde zo zwaar onder de medicijnen te zitten dat zij tot niets in staat was, behalve het overgrote deel van de dag versuft op de bank of op bed liggen.

Computer van baas

Op de computer van haar baas was te zien dat zij in dezelfde periode een eigen bedrijfje had opgericht. Haar werkgever ontdekte vervolgens dat zij op Facebook meerdere commerciële bingo’s heeft gehouden voor producten van Rituals.

De vrouw is uitgenodigd voor een gesprek, maar zij is niet verschenen. Naar eigen zeggen was ze daartoe niet in staat. Bij de rechter heeft zij aangevoerd dat zij hulp kreeg bij bingo’s en dat deze maar heel kort duurden. De vrouw houdt vol dat zij niet in staat was om te werken.

Filmpjes van bingo’s

De bingo’s zijn gefilmd en zijn ook aan de rechter overlegd. ,,Mevrouw heeft tegen haar werkgever gezegd dat zij het overgrote deel van de dag zwaar versuft van de medicijnen op de bank lag en tot niets in staat was. Een dergelijke indruk maakt zij absoluut niet op deze filmpjes”, aldus de rechter. Dat zij hulp zou hebben gekregen bij het organiseren van de bingo’s is volgens de rechter onvoldoende aannemelijk gemaakt.

Volgens de kantonrechter maakt de vrouw bij haar presentaties op de filmpjes een geconcentreerde en accurate indruk. ,,Zij heeft tegenover haar werkgever en de bedrijfsarts een ander, veel minder rooskleurig beeld geschetst van haar belastbaarheid.”

‘Verplichting om gezondheidstoestand waarheidsgetrouw naar voren te brengen’

De rechter vindt dat er een dringende reden was voor ontslag op staande voet. ,,Zeker als bedacht wordt dat mevrouw als gevolg van de Corona-crisis nagenoeg alleen telefonisch heeft gesproken met de bedrijfsarts en haar werkgever. Dat legt aan haar extra verplichting op om haar gezondheidstoestand zo volledig en waarheidsgetrouw naar voren te brengen.” Het vertrouwen dat haar baas en de bedrijfsarts in haar mededelingen moeten kunnen hebben, is volgens de rechter ernstig geschaamd.

De vrouw heeft de rechter gevraagd om het ontslag terug te draaien of te bepalen dat haar werkgever haar 40.000 euro ontslagvergoeding moest geven. Beide verzoeken zijn afgewezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu