Medisch centrum Schoonebeek op bijzondere plek: tussen kerkorgel en preekstoel

Tientallen jaren gingen gereformeerden in Schoonebeek er naar de kerk. Sinds eind augustus is gebouw aan De Mente een medisch centrum. In het oliedorp zijn ze er prima over te spreken, ook de voormalige kerkgangers.

Huisarts Aziz Al Cheikh (links) en kerkrentmeester Leo Pekelsma voor het nieuwe medisch centrum.

Huisarts Aziz Al Cheikh (links) en kerkrentmeester Leo Pekelsma voor het nieuwe medisch centrum. Foto: DvhN/Jeroen Kelderman

Albert Rotmensen (70) kreeg er niets van mee, maar toch schreef hij eind augustus 1950 geschiedenis. Hij was de allereerste die in de destijds gloednieuwe gereformeerde kerk in Schoonebeek werd gedoopt. Het baby’tje van toen werd kind aan huis in het gebouw aan de Mente. Ruim 68 jaar lang ging hij er naar kerkdiensten, hij trouwde er en liet er zijn twee kinderen dopen. Ook was hij er nog 23 jaar koster. Het pand staat nog recht overeind, maar Rotmensen kan er niet meer terecht voor een preek en samenzang. Na een grondige verbouwing doet het pand sinds augustus dit jaar dienst als medisch centrum.

Het was de uit Syrië afkomstige huisarts Aziz Al Cheikh (58) die hiertoe het initiatief nam. Hij ontving eerder zijn patiënten aan de Griekenlandlaan in het dorp, maar daar groeide de praktijk uit haar jasje. Zijn oog viel op het te koop staande kerkgebouw aan de Mente. Daar was ruimte genoeg. Voor Al Cheikh en zijn patiënten, maar ook voor andere zorgverleners. Die zijn inmiddels ook enthousiast geworden. Er kwam een extra verdieping in het gebouw en daar werken tegenwoordig fysiotherapeuten. Op de begane grond hebben een podotherapeut en een diëtist een plek gekregen en er zijn nog gesprekken gaande met onder meer een logopedist en een ergotherapeut.


Dat het gebouw eerder een kerk was, is niet alleen aan de buitenkant nog goed te zien. Wie naar binnen wandelt, ziet dat de preekstoel en het grote kerkorgel behouden zijn gebleven. Gé Seinen-Wilms (97) kent het orgel als geen ander. Van 1950 tot 2005 bespeelde zij het instrument. Dat het kerkgebouw zijn functie verloor, vindt ze jammer. Maar ze is tevreden over de nieuwe bestemming van het voormalige godshuis. ,,Het blijft een voorziening voor het dorp en dat is fijn’’. Freek Ensink (69), al sinds zijn kindertijd een trouw kerkganger, is het daar helemaal mee eens. ,,We hadden ons niet beter kunnen wensen. Dit is helemaal geweldig.’’

Ensink had het er knap moeilijk mee toen het kerkgebouw in 2018 zijn oorspronkelijke functie verloor. ,,Ik ging hier elke zondag naar toe. Eerst met mijn ouders, broers en zus en later met mijn eigen gezin. Ik ben er gedoopt, heb er belijdenis gedaan en ben er getrouwd. En mijn vier kinderen zijn er ook gedoopt.’’ De voormalige gereformeerde kerk werd afgestoten omdat de krimpende protestantse gemeente Schoonebeek niet met twee kerkgebouwen verder kon. Besloten werd om de voormalige hervormde kerk te behouden. ,,Die staat op een veel prominentere plek in het dorp en is bovendien de oudste van de twee’’, zegt kerkrentmeester Leo Pekelsma.

De laatste kerkdienst in het gebouw in september 2018 was emotioneel. Organiste Gé Seinen-Wilms snapt dit goed. ,,Maar realiseer je wel: een gebouw is maar een gebouw. Uiteindelijk gaat het om het woord.’’ Ensink knikt. ,,Dat is waar. En uiteindelijk hebben we met elkaar gewoon een goede beslissing genomen.’’ Voor de verbouw van de kerk aan De Mente nam Aziz Al Cheikh de Schoonebeker architect René Wittendorp in de arm. Ensink vindt het fijn dat hierbij veel karakteristieke onderdelen behouden zijn gebleven. Met Albert Rotmensen wandelt hij richting de preekstoel. ,,Hier stond ik in 1976 met mijn vrouw toen we trouwden’’, glimlacht Rotmensen. Ensink weet er alles van. Hij stond er twee jaar eerder om precies dezelfde reden.

Aziz Al Cheikh bekijkt het van een afstandje. Hij is blij dat mensen zo enthousiast zijn over het nieuwe medisch centrum. ,,Ik ben de initiatiefnemer, maar het is van het dorp. Zo voel ik dat echt.’’ De huisarts realiseert zich goed dat het gebouw voor de kerkgangers extra bijzonder is en blijft. ,,Weet je wat mijn voornamen zijn? Abdul Aziz. En weet je wat dat betekent? Aziz betekent dierbaar en Abdul is het Arabisch voor dankbaar aan de Lieve Heer.’’ Hij zegt dat er in het pand nog plek is voor meer zorgverleners en hoopt dat die ook komen.

De huisarts gaat in de voormalige pastorie wonen, vlakbij het medisch centrum. Het voormalige jeugdgebouw daartussen gaat tegen de vlakte. Op die plek moet op termijn een onderkomen verrijzen voor kortdurende opname. ,,Je kunt hierbij denken aan mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog onvoldoende hersteld zijn om alweer naar huis te gaan’’, verduidelijkt Sjaak Schoo (59), die als praktijkmanager verbonden is aan Al Cheikh.


Maar zover is het nog niet. Vandaag (vrijdag 25 september, red) eerst de officiële opening van het medisch centrum en daarna - van 14.00 tot 17.00 uur - open huis.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu