'Meer mensen mogen straks genieten van fraaie landschappen rondom Groningen'

Nieuwe wandel- en fietspaden en meer ruimte voor bed and breakfasts moeten er in de toekomst toe leiden dat meer mensen kunnen genieten van de fraaie landschappen in de Regio Groningen-Assen, aldus voorzitter Mirjam Wulfse van dit samenwerkingsverband.

Inwoners van Groningen hebben het geluk dat er overal rondom de stad fraaie landschappen en natuurgebieden te bewonderen zijn, zoals de Onlanden op deze foto.

Inwoners van Groningen hebben het geluk dat er overal rondom de stad fraaie landschappen en natuurgebieden te bewonderen zijn, zoals de Onlanden op deze foto. Foto Peter Wassing

De zeven gemeenten in de regio en de provincies Groningen en Drenthe gaan daar de komende jaren aan werken, zo staat in de Toekomstagenda Regio Groningen-Assen, waarover Provinciale Staten van Drenthe zich eind deze maand uitspreken.

Stadjers zijn mazzelaars

Met een paar stappen zijn ze in de fraaie natuur, of juist midden in de stad. De inwoners van de stad Groningen zijn geluksvogels. Het Hunzedal in het zuidoosten, De Onlanden in het zuidwesten, ‘t Roegwold, het Paterswoldsemeer, Koningslaagte in het noorden. Aan welke kant van de stad ze ook wonen, Stadjers hebben een fraaie achtertuin tot hun beschikking.

Met dat gegeven kunnen we nog meer doen, zegt directeur Betty de Boer van Regio Groningen-Assen. „We willen kijken hoe we natuur en economie kunnen combineren. Het fraaie gebied rondom de stad is ook aantrekkelijk voor dagjesmensen en toeristen.”

Geen landjepik meer spelen

Regio Groningen-Assen bestaat nu dik twintig jaar en staat nu onder voorzitterschap van de Groningse gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD). In de jaren negentig kwamen de gemeenten en de provincies in het gebied tot de slotsom dat het verstandiger is gezamenlijk beleid te ontwikkelen voor woningbouw, verkeer, groen en de planning van bedrijvigheid in plaats van voortdurend landjepik te spelen en elkaar vliegen af te vangen. Sindsdien streven ze ernaar de woningbouw af te stemmen op basis van de te verwachten groei van het aantal huishoudens en de vraag in de markt. Ook houdt Regio Groningen-Assen zich bezig met de planning van het openbaar vervoer in de regio.

4 miljoen euro voor projecten

In de nieuwe agenda voor de Regio Groningen-Assen staat nu dat er meer aandacht moet komen voor het thema ruimtelijke kwaliteit. Volgens VVD-gedeputeerde Henk Brink, die Drenthe in Regio Groningen-Assen vertegenwoordigt, heeft het samenwerkingsverband de komende vijf jaar 4 miljoen euro beschikbaar om projecten te ondersteunen. „Die moeten tegelijk duurzaam zijn, de economie versterken en de ruimtelijke kwaliteit verbeteren”, zegt hij.

Argusogen

Nu zijn er in de gemeenten rondom Groningen ook wel zorgen dat die kwaliteit onder druk staat. Neem Tynaarlo, waar inwoners met argusogen kijken naar bijvoorbeeld woningbouwplannen in Paterswolde Noord. Binnen de gemeenteraad leeft de vrees dat de fraaie natuur tussen het dorp en de stad stukje bij beetje wordt aangetast.

Volgens De Boer blijft het vooral een zaak van de gemeenten om daar alert op te zijn. „Regiovisie gaat vooral om een goede afstemming tussen de gemeenten. Het is aan de raadsleden om goede afwegingen te maken.”

Opvallend is verder dat het gebruik van het openbaar vervoer in de regio een stuk sneller groeit dan verwacht. De prognoses voor 2040 zijn in 2018 al gehaald. Er is dan ook haast geboden met het bouwen van P+R voorzieningen en hubs, waar passagiers gemakkelijk kunnen overstappen van de ene lijn op de andere. De renovatie van het Hoofdstation in Groningen, waarbij dit verandert van een kopstation in een overstap, is ook van groot belang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu