Meer schade aan huizen rond gasopslag bij Langelo

De beschadigde woning van de familie Eijlander in Zevenhuizen. Foto: DvhN/Koos Bijlsma

De verhoogde activiteiten die de laatste jaren bij de gasopslag van Norg/Langelo plaatsvonden, hebben geleid tot 3600 schadegevallen door trillingen.

Veel meldingen gaan over scheurvorming in huizen en het verzakken van vloeren. Volgens Lambert Wolf van de werkgroep Steenbergen is er schade gemeld op 96 adressen in onder meer Norg, Langelo, Roden, Roderesch, Steenbergen en Zevenhuizen.

Woonboerderij

De Leekster wethouder Karin Dekker (GroenLinks) ging met een ambtenaar donderdag op bezoek bij de woonboerderij van de familie Eijlander aan Commissiebos in Zevenhuizen om de schade in ogenschouw te nemen.

Ook een vertegenwoordiger van de werkgroep Steenbergen was hierbij aanwezig. Wolf is oud-medewerker van de NAM en zegt dat sinds 2015 op grote schaal schade wordt gemeld rond Langelo. ,,In dat jaar zijn gasputten in Loppersum gesloten. Om toch aan de vraag naar aardgas te kunnen voldoen, wordt sindsdien veel meer gas gepompt uit de gasopslag. Daardoor is bodemdaling ontstaan die gepaard gaat met trillingen.’’ Volgens Wolf moet de scheurvorming in huizen hieraan worden toegeschreven.

Gasopslag

Tot nu toe ontkent de NAM ieder verband tussen de schade aan de huizen in dit Gronings-Drentse grensgebied en de verhoogde activiteiten bij de gasopslag. Bewoner Evert Eijlander ergert zich aan de correspondentie met de NAM hierover. Zijn vrouw toont een brief waarin de NAM schrijft dat het slaan met deuren in huizen een mogelijke oorzaak is van de scheuren en verzakkingen. Eijlander: ,,Dan kun je net zo goed blaffende honden aanwijzen als mogelijke oorzaak.’’

Omdat scheurvorming tot lekkage kan leiden, zijn sommige gedupeerden tot herstel overgegaan. ,,Ik ken iemand die hieraan 20.000 euro heeft uitgegeven. Alle gedupeerden bewaren hun rekeningen om ze wellicht later alsnog te laten vergoeden door de NAM.’’

Capaciteit

De NAM wil de productie bij de gasopslag in Langelo verder opvoeren van 5 tot 7 miljard kuub. De gemeenten Leek en Noordenveld maakten hiertegen met succes bezwaar bij de rechtbank en de Raad van State. De NAM is gedwongen de noodzaak van productie-uitbreiding nader te onderbouwen. Tot die tijd mag de capaciteit niet worden uitgebreid, heeft de kortgedingrechter onlangs bepaald.

Nieuws

Meest gelezen

menu