GGD's in Groningen en Drenthe breiden capaciteit voor coronatesten uit

Teststraat aan de Mien Ruysweg in Assen. Foto DVHN/Marcel Jurian de Jong

De GGD’s in Groningen en Drenthe breiden hun testcapaciteit voor coronabesmettingen flink uit.

De GGD Drenthe wil in december het aantal coronatesten opschroeven naar 2500 per dag. De afgelopen dagen is dat aantal al gestegen naar rond de 1500.

In Meppel komt volgende week een permanente testlocatie op een bedrijventerrein en de mobiele teststraat van de GGD in deze stad verhuist dan naar Hoogeveen. De aantal teststraten op de locatie in Assen wordt uitgebreid van drie naar maximaal zeven, zodat van meer mensen tegelijkertijd speeksel en neusvocht kan worden afgenomen. Ook bij de vierde locatie in Drenthe, bij de brandweerkazerne in Emmen, komen er meer straten om te testen.

Verruiming openingstijden

De GGD Drenthe wil de testlocaties op meer dagen in de week openen en de openingstijden verruimen. Volgens Bart Raaijmakers van de GGD Drenthe is het probleem van gebrek aan laboratoria om de kweken te onderzoeken opgelost. ,,Daarom kunnen we ook opschalen.” De GGD Drenthe maakt gebruik van vier laboratoria: van het UMCG en Certe in Groningen en labs in Deventer en Duitsland.

Veel mensen die getest willen worden moesten de afgelopen tijd uitwijken naar locaties ver van hun woonplaats. Ook dat probleem is in het Noorden nagenoeg verholpen, aldus Raaijmakers. ,,We krijgen daar nauwelijks nog klachten over.”

Honderd voltijdbanen

Er is in Drenthe voldoende personeel voorhanden om de testen af te nemen en bron-contactonderzoek te doen, laat de GGD weten. ,,We zetten voor corona ruim honderd voltijdbanen in. Daarvan zijn vijftig voor het testen en 45 voor bron-en contactonderzoek. Een belangrijk deel van de mensen volgt bij ons een korte opleiding.”

Anders dan in veel andere plaatsen in het land is er ook in Groningen geen tekort aan testmedewerkers, zegt GGD-woordvoerder Hanneke Mensink. ,,We hebben geanticipeerd op de toename van het aantal testen en extra personeel aangenomen of opgeleid.’’ Voor het ‘bemonsteren’ zijn nu in Groningen 65 medewerkers beschikbaar. Het aantal mensen dat bezig is met bron- en contactonderzoek wisselt volgens haar sterk. ,,Vorige week waren het er 30. Nu waarschijnlijk meer.’’

Twee laboratoria

GGD Groningen maakt gebruik van slechts twee laboratoria: van het UMCG en eentje in Duitsland.

Momenteel worden er volgens haar dagelijks tussen de 1400 en 1600 mensen getest. ,,We schalen nog steeds op. Volgende week gaan we in de richting van 2000.’’

GGD Groningen heeft testlocaties in Groningen, Veendam, Farmsum en Grijpskerk. ,,Waarschijnlijk komen daar nog een a twee locaties bij. Verder houden we de ontwikkelingen goed in de gaten om bijtijds te kunnen opschalen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu